Turkų sučiuptas IS veikėjas organizavo atakas Rusijoje ir Vokietijoje

Turkijos pajėgų Sirijoje sučiuptas svarbus džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) veikėjas įtariamas organizavęs atakas Rusijoje ir Vokietijoje, pareiškė turkų vidaus reikalų ministras.

Turkija praėjusią savaitę paskelbė sulaikiusi „svarbią“ IS figūrą, tačiau šio asmens tapatybės nenurodė.

Penktadienį laikraštyje „Hurriyet“ publikuotame interviu vidaus reikalų ministras Suleymas Soylu (Siuleimanas Soilu) sakė, kad sulaikytasis yra IS aukšto rango narys Yusufas Huba (Jusufas Huba).

Anot ministro, šis asmuo suplanavo ir įsakė surengti ataką Rusijoje 2018 metais, taip pat išpuolį Vokietijoje, Hamburgo prekybos centre.

Turkija siekia pademonstruoti pažangą kovoje su IS, skambant kaltinimams, kad spalį Ankaros surengtas puolimas Sirijoje siekiant išstumti kurdų kovotojus iš Sirijos šiaurės rytų gali leisti islamistų grupuotei atsigauti.

S. Soylu sakė, kad įtariamasis taip pat yra žinomas kaip Abu Jihadas al Dinas al Nasiras Ubeyde (Abu Džihadas Dinas Nasiras Ubeidė) ir kad jis laikomas ir apklausiamas Sirijoje, turkų kontroliuojamoje teritorijoje.

„Sučiupome labai svarbų IS narį, kuris žinomas kaip sprogdintojas, bombų gamintojas ir savižudžių sprogdintojų atakų organizatorius“, – „Hurriyet“ sakė ministras.

Lieka neaišku, kurį išpuolį turėjo omeny ministras, kalbėdamas apie 2018 metų ataką Rusijoje. 2017 metais Vokietijos šiauriniame Hamburgo mieste peiliu ginkluotas 26 metų palestinietis viename prekybos centre nudūrė žmogų ir sužeidė dar šešis.

Tuo metu Rusijos parlamento aukštųjų rūmų Gynybos ir saugumo komiteto narys Francas Klincevičius sakė, kad rusų vyriausybei vertėtų prašyti Turkijos išduoti Y. Hubą Maskvai.

„Jeigu tyrimo metu pasitvirtins, kad turkų specialiųjų pajėgų sulaikytas IS kovotojas pravarde Yusufas Huba, esantis [grupuotės] vadovybės sudėtyje, organizavo teroro aktų mūsų šalyje, būtų visiškai priimtina iškelti jo išdavimo Rusijai klausimą“, – F. Klincevičių cituoja jo spaudos tarnyba.

Parlamentaro nuomone, Turkija galėtų patenkinti tokią užklausą, atsižvelgiant į dabartinę abiejų šalių santykių būklę.

„Asmeniškai neturiu abejonių, kad teroristas turi stoti prieš teismą būtent toje šalyje, kur įvykdė piktadarystę“, – nurodė senatorius.

Ankara pranešė taip pat sulaikiusi kelis asmenis iš nukauto IS lyderio Abu Bakro al Baghdadi (Abu Bakro Bagdadžio) „artimos aplinkos“, įskaitant vieną iš jo žmonų, jo seserį ir dukterį.

A. B. al Baghdadi susisprogdino per spalio 26 dieną įvykdytą JAV specialiųjų pajėgų operaciją jo įtvirtintoje slėptuvėje Sirijos Idlibo provincijoje.

Nuo karinio įsiveržimo į Siriją pradžios Turkija taip pat deportuoja užsieniečius IS narius, kalinamus Turkijos kalėjimuose ar Sirijoje, į jų gimtąsias šalis.

Per pastarąsias dvi savaites buvo repatrijuota įtariamųjų džihadistų iš JAV, Danijos, Vokietijos ir Nyderlandų. Turkija taip pat planuoja artimiausiu metu išsiųsti vieną airę ir jos vaiką bei 11 Prancūzijos piliečių.


Šiame straipsnyje: TurkijaatakosRusijavokietija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių