Ukrainiečių drąsa ir ryžtas priešintis okupantams jau uždegė visą pasaulį

  • Teksto dydis:

Koks karių nusiteikimas karui besitęsiant trečią savaitę ir kodėl net ir paprasti Ukrainos žmonės turi tiek stiprybės – LNK pokalbis su Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro vadovu, gydytoju psichiatru Martynu Marcinkevičiumi. 

 Kada prasidėjo pokyčiai Ukrainos visuomenėje? 

– Mes pradėjome dirbti su Ukraina, su kariais, grįžusiais iš frontų, maždaug praėjus pusmečiui po karo. Tai yra 2015 metais. Aš pats Ukrainoje buvęs 19 kartų. Daugiau nei 20 delegacijų buvo čia. Jeigu šitas karas butų buvęs 2015 metais, kai mes pirmus kartus važiavome, tai tokio pasipriešinimo turbūt iš visuomenės, eilinių žmonių, karių tikrai nebūtų. Galiu drąsiai pasakyti, kad 2015 metais jie dar gyveno pusiau Sovietų Sąjungoje. 

 O tie vaizdai, kuriuos matėme Maidano metu? Galbūt jau iš jų galėjome spręsti, kad ši tauta tikrai priešinsis visomis išgalėmis?

– Mes dirbome su tais regionais, kur dabar vyksta karas. Per tuos 4–5 metus, kol mes ten dirbome, netgi tų grynai rytų ukrainiečių savimonė pasikeitė. Ir tą savimonę keitė du dalykai. Vienas dalykas, kai jie pamatė, kad yra ir Vakarų Europa, kad be Rusijos ir Ukrainos yra trečias kelias. Tai dar geresnis gyvenimas. Kitas dalykas, tai vis dėlto daug kas įsivaizduoja, kad karas prasidėjo prieš 18 dienų. Iš tiesų, karas prasidėjo prieš 8 metus. Labai nemažai ukrainiečių praėjo tą frontą. Yra šimtai žuvusių, tūkstančiai sužeistų. Tai keitė savimonę, kad ukrainiečiams rusai nebe broliai. 

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

 Gal karštas kazokų kraujas turi įtakos sugebėjimui priešintis, rezistencijai?

– Karštas kazokų kraujas – tai daugiau gebėjimas kariauti. O jau savimonei turbūt turėjo įtakos tie 8 metai.

 Kokie procesai vyksta ukrainiečių galvose? Kada jiems atsiras nuovargis?

– Galbūt kartais dabar lengviau būti kariu nei tiems civiliams gyventojams, kurie pastoviai turi bijoti, kad pro jų langą neįskristų raketa. Ukrainos kariai per tuos 8 metus yra jau gerai parengti, ypač profesionalūs kariai. Jie užgrūdinti ne kažkokiose pratybose, o fronte. 


Šiame straipsnyje: LNK turinyskaras UkrainojeMartynas Marcinkevičiusukrainiečiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių