Pereiti į pagrindinį turinį

Ukrainiečių kariškiai: rusų pareiškimai apie Soledaro užėmimą neatitinka tikrovės

2023-01-11 10:52

Rusų pareiškimai apie Soledaro užėmimą neatitinka tikrovės, trečiadienį transliuotojui „Suspilne“ sakė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Rytų grupės atstovas spaudai Serhijus Čerevatas.

Scanpix nuotr.

„Rusai sako, kad Soledaras yra jų kontroliuojamas, bet tai netiesa. Išsamesnės informacijos laukite generalinio štabo ataskaitoje“, – sakė jis.

Rusijos samdinių grupės „Wagner“ įkūrėjas ir vadovas Jevgenijus Prigožinas anksti trečiadienį pareiškė, kad jo kovotojai po intensyvių šios savaitės kovų perėmė rytinio Ukrainos Soledaro miesto kontrolę, bet pridūrė, kad tęsiasi kažkiek „miesto mūšių“.

J. Prigožino spaudos tarnyba savo ruožtu praėjusią naktį paskelbė nuotrauką neva iš Soledaro druskos kasyklos ir pranešė, kad visą miesto teritoriją esą kontroliuoja „Wagner“ kovotojai.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Strateginės komunikacijos departamentas šią informaciją pavadino priešo informacine ir psichologine operacija.

„Atrodo, kad J. Prigožino buvimo vieta neatitinka tikrovės ir jis nėra Soledaro kasyklose. Informacinės-psichologinės operacijos elementas iš Prigožino ryšių su visuomene žmonių skirtas vidaus auditorijai, siekiant kaip nors pateisinti didžiulius nuostolius tarp kalinių“, – teigė departamentas.

„Soledaras buvo, yra ir bus Ukrainos“, – sakoma departamento pareiškime, kuriame teigiama, kad „Wagner“ paskelbtos nuotraukos buvo padarytos ne Soledare, kaip kad tvirtina Rusijos žiniasklaida.

Tuo metu Karo studijų instituto analitikai praneša, kad Rusijos kariai neužėmė viso Soledaro, tačiau net ir užėmimo atveju Bachmutas nebus apsuptas.

Ukraina yra sakiusi, kad jos kariai laikosi Soledare, esančiame druskų kasyklų rajone Donecko srityje, maždaug 15 km nuo Bachmuto, kurį Rusija jau keli mėnesiai bando užimti.

Abi šalys yra sakiusios, kad mūšiai už Soledarą yra kruvini ir intensyvūs.

Anksčiau J. Prigožinas skelbė, kad Soledarą šturmuoja vien tik „Wagner“ junginiai.

J. Prigožino ir „Wagner“ įtaka Rusijoje reikšmingai padidėjo nuo praėjusių metų vasario, kai Kremlius pasiuntė savo kariuomenę į Ukrainą.

Kremlius ragina neskubėti skelbti pergalės Soledaro mūšyje

Kremlius trečiadienį pareiškė, kad svarbu neskubėti skelbti pergalės Soledaro mieste, praėjus kelioms valandoms po to, kai Rusijos samdinių grupuotė „Wagner“ pareiškė perėmusi šio miesto Rytų Ukrainoje kontrolę.

„Neskubėkime. Palaukime oficialių pranešimų“, – sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, pridūręs, kad Soledare pastebima „teigiama pažangos dinamika“, ir pasveikino „mūsų kovotojų didvyriškumą“.

„Taktiniai laimėjimai, žinoma, yra labai svarbūs“, – pridūrė jis.

Rusijos kariuomenė: mūšis už Ukrainos Soledaro miestą tęsiasi

Įnirtingas mūšis už Ukrainos Soledaro miestą tęsiasi, trečiadienį paskelbė Rusijos kariuomenė.

Pranešimas prieštarauja anksčiau trečiadienį paskelbtam Rusijos privačios samdinių bendrovės „Wagner“ vadovo J. Prigožino pareiškimui, kad jo kovotojai kontroliuoja Soledarą.

„Šturmo būriai kovoja mieste“, – sakoma Rusijos kariuomenės pranešime. Jame nurodoma, kad kariuomenė „blokavo Soledarą iš šiaurinės ir pietinės miesto dalių“ ir kad oro pajėgos smogia ukrainiečių „atramos punktams“.

Daugiau naujienų