Pereiti į pagrindinį turinį

Ukrainoje apgadinta arba iš dalies sugriauta per 50 kultūros objektų

2022-04-01 13:43

Nuo Rusijos invazijos pradžios Ukrainoje apgadinti arba iš dalies sugriauti mažiausiai 53 kultūros objektai. Tarp jų yra 29 bažnyčios, 16 istorinių statinių, 4 muziejai ir 4 monumentai, penktadienį Paryžiuje sakė UNESCO direktoriaus pavaduotojas kultūrai Ernesto Ottone Ramirezas. Tarp šia prasme labiausiai nukentėjusių Ukrainos teritorijų yra Charkivas šalies šiaurės rytuose.

Čia, be kita ko, rusų bombos smigo į Holokausto memorialą, Valstybinį operos ir baleto teatrą bei Meno muziejų, sakė E. O. Ramirezas. Charkivas yra antras pagal dydį Ukrainos miestas.

Didelė grėsmė kyla ir Kyjivui – iš čia kol kas negauta informacijos apie septynių į UNESCO pasaulio  paveldo sąrašą įtrauktų šalies objektų apgadinimą. Tarp šių objektų yra Sofijos soboras ir Pečorų laura – stačiatikių vienuolynas Kyjive.

Ypač sudėtinga situacija Šiaurės Ukrainos Černihivo mieste, kuris rusų dalinių atkirstas nuo aplinkinių teritorijų. Černihivas yra vienas seniausių Ukrainos miestų – čia gausu X-XIX amžiaus bažnyčių ir vienuolynų.

Daugiau naujienų