Ukrainoje netoli Odesos po drono smūgio kilo didelis gaisras

  • Teksto dydis:

Ukrainoje netoli Odesos po praėjusios nakties drono smūgio kilo didelis gaisras ir įvyko sprogimas, pirmadienį pranešė ukrainiečių kariškiai.

Pastarosiomis dienomis prieš šį svarbų pietinį Ukrainos uostamiestį buvo surengta visa virtinė dronų atakų.

Per vėliausią iš jų smogta kariniam objektui, kur tuomet sprogo šaudmenys. Ugniagesiai bando suvaldyti gaisrą, pranešė Ukrainos kariuomenės Pietų vadavietė.

Auga susirūpinimas, kad Maskva gali siekti eskaluoti karą Ukrainoje, kai antradienį baigsis jos kontroliuojamose Ukrainos dalyse surengti pseudoreferendumai dėl prisijungimo prie Rusijos.

„Referendumai“ organizuoti iš šių teritorijų pabėgus tūkstančiams gyventojų, o kai kurie išplatinti vaizdai rodo, kad ginkluoti rusų kariai eina nuo durų prie durų ir spaudžia ukrainiečius balsuoti.

Manoma, kad Rusija paskelbs sau palankius „referendumų“ rezultatus. Po šio žingsnio Maskva galėtų aneksuoti šias Ukrainos dalis ir įgyti pretekstą ginti jas kaip savo teritoriją, taip pat ir branduoliniais ginklais.

JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas) įspėjo, jog Rusija brangiai sumokėtų, jei įvykdytų savo užmaskuotus grasinimus kare Ukrainoje panaudoti branduolinius ginklus.

„Jei Rusija peržengs šią ribą, bus katastrofiškų pasekmių Rusijai. Jungtinės Valstijos ryžtingai atsakytų“, – sekmadienį televizijos NBC laidai „Meet the Press“ sakė J. Sullivanas.

Kremlius prieš minėtus pseudoreferendumus paskelbė Rusijoje dalinę mobilizaciją, siekdamas savo pajėgas Ukrainoje pastiprinti mažiausiai 300 tūkst. karių. Kaip nurodo britų kariškiai, pirmieji mobilizuoti rusų rezervininkai jau atvyksta į karines bazes.

Nepopuliari mobilizacija

Mobilizacija, kuri žymi didelį pokytį po ankstesnių Vladimiro Putino pastangų karą vaizduoti ribotos apimties karine operacija, nepaveiksiančia daugumos rusų gyvenimo, pasirodė esanti itin nepopuliari.

Tūkstančiai mobilizavimui tinkamo amžiaus vyrų, bandydami išvengti šaukimo į kariuomenę, plūsta į oro uostus ir prie Rusijos sienos perėjų. Įvairiose šalies vietose kilo protestų, rusų žiniasklaida praneša apie karinių komisariatų padegimo atvejus.

Įtampa išaugo pirmadienį ryte, kai vienas jaunas vyras, atėjęs į karinį komisariatą Sibiro mieste Ust Ilimske iš arti šovė į karinį komisarą.

Rusijos žiniasklaidos pranešimuose sakoma, jog 25 metų vietos gyventojas Ruslanas Zininas atėjęs į komisariatą pareiškė, kad „niekas nekariaus“ ir kad „dabar visi eisime namo“, o tada šovė į komisarą. Vietos pareigūnai sakė, kad komisaro būklė „itin sunki“, jis gydomas intensyviosios slaugos palatoje.

R. Zininas, kaip sakoma pranešimuose, nusiminė, kad šaukimas į kariuomenę atėjo jo geriausiam draugui, neturinčiam jokios kovinės patirties, nors tokia patirtis, valdžios teigimu, yra pagrindinis kriterijus išduodant šaukimus.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį sakė, kad Rusijos mobilizacija – pirmoji po Antrojo pasaulinio karo – yra silpnumo ženklas. „Jie pripažino, kad jų kariuomenė nebegali kovoti su Ukraina“, – sakė jis.

Tuo metu Ukrainos pietryčiuose per rusų ataką raketomis smogta vienam kaimui ir Zaporižiai, internete pranešė Zaporižios srities karinės administracijos vadovas Oleksandras Staruchas.

Jis paskelbė apgriautų namų nuotraukų ir sakė, kad taip pat apgadinta infrastruktūra, kilo gaisrų.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojedronaisprogimaiOdesa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių