Ukrainos kariškiai: apšaudome priešus jų pačių patrankomis

  • Teksto dydis:

Ukrainiečiai gina nedidelį Bachmuto miestą Donecko srityje jau aštuonis mėnesius. Šiame kelių kilometrų fronto ruože Rusija neteko dešimčių tūkstančių karių, pasakojama LNK reportaže.

Vladimiras Putinas konkrečiai liepė „Donecko sritis turi būti užgrobta“. Būtent čia Kremliaus režimas nusprendė panaudoti oligarcho Jevgenijaus Prigožino kalėjimuose iš recidyvistų surinktus samdinius. Per aštuonis mėnesius „Wagner“ kariai savo kūnais nuklojo visą šešių kilometrų pločio ir tokio paties ilgio miestą.

Ukrainiečiai tebekontroliuoja apie pusės kilometro ruožą miesto vakaruose. Tokia karyba parodo, kokioje padėtyje atsidūrė V. Putino režimas.

Garsus JAV žurnalistas Tomas Friedmanas „New York Times“ parašė straipsnį, kurį pavadino „Vladimiras Putinas yra pavojingiausias pasaulyje kvailys“. Triskart Pulicerio premijos laureato T. Friedmano nuomone, Ukrainoje V. Putinas kariauja tik todėl, kad jis negali pripažinti savo klaidos, kai 2022-ųjų žiemą nusprendė, jog Ukraina jam lengvai pasiduos.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Kita vertus, Ukraina toli gražu dar nelaimėjo karo ir nesusigrąžino didelių rusų užgrobtų plotų šalies rytuose ir pietuose. Tam prireiks daug ginklų, o jų gali duoti tik Ukrainą remiančios šalys.

„Mes turime savo tikslą, pateikti 1 mln. sviedinių, kurie būtų 155 mm skersmens. Nuo vasario devintosios, kai pradėjome tiekti šaudmenis per tris kanalus, pateikėme daugiau nei 1 tūkst. raketų. Suprantu, to nepakanka. Po Europos kariuomenių štabų viršininkų susitikimo, paprašiau jų išskirti daugiau šaudmenų iš savo atsargų“, – teigė Europos Sąjungos užsienio reikalų įgaliotinis Josepas Borrellis.

Rusų kariai itin nervingai reagavo į amerikiečių žiniasklaidos pranešimus, kad rusai jau davė ukrainiečiams sparnuotųjų raketų „Storm Shadow“, kurios gali nuskrieti 300 km. Tai reiškia, jog šios raketos gali pasiekti bet kokį objektą rusų okupuotame Kryme.

Iš esmės jų puolimas trunka apie 20 minučių ir jie pabėga, palieka savo įrangą degti.

Bet ginklų reikia dar daugiau.

„Prezidentas Volodymyras Zelenskis ką tik pasakė, kad ketina atidėti kontrpuolimą. Be abejo, jiems reikia daugiau pasirengimo, ginklų, sukaupti dar pajėgumų. Mes turime tuo pasirūpinti“, – tikino J. Borrell.

Karo frontuose ukrainiečiai sprendžia ginkluotes problemas pačiais įvairiausiais būdais. Pavyzdžiui apšaudo rusų pozicijas jų pačių haubicomis.

„Šios patrankos pagamintos Rusijoje, jas gamina patys kacapai, o mes atsivežėme ir dabar su jomis dirbame. Lygiai taip pat, kaip prie Chersono buvo paimta jų Msta-B haubica“, – sakė Ukrainos kariškis.

Ukrainiečiai sugeba pasigaminti ar buvusio sovietų bloko šalyse įsigyti ganėtinai daug sviedinių šioms 152 mm patrankoms.

„Galima sakyti, kad ji yra tikras snaiperis. Pakanka vieno, dviejų sviedinių. Pirma būna prisitaikomasis šūvis, o antras šūvis būna tiesiai į taikinį. Tai gera haubica“, – dalijosi ukrainietis.

Faktiškai iki šiol Rusija yra pagrindinė ginkluotės tiekėja Ukrainai, nes frontuose „pribarstė“ neįsivaizduojamą galybę šovinių ir karinės technikos, pavyzdžiui salvinę raketų sistemą Grad.

Rusiško Grad ekipažas šaudo taip puikiai, kad rusų kariai ėmė medžioti konkrečiai juos.

„Ši milžiniška duobe yra naujausia mūsų Grados efektyvumo pavyzdys. Rusai paleido vieną S-300 raketą, kad sunaikintų mūsų Gradą. Jie nepataikė“, – pasakojo „1+1“ reporteris Antonas Kotsukonas.

Net ir sena zenitinė S-300 raketa yra gerokai brangesnė už seną Gradą, bet logikos V. Putino režimo karybos metoduose rasti gana sunku.

„Iš esmės jų puolimas trunka apie 20 minučių ir jie pabėga, palieka savo įrangą degti. Nesuprantu, kodėl jie čia eina“, – svarstė Ukrainos karys.

Rusų generolams, matyt, geriau taikytis į Ukrainos miestus. Eilinį kartą buvo apšaudyta Zaporižios, Slovensko miestai Donecko srityje.

„Deja, mūsų miestą vėl apšaudė. Pataikytą į privatų namą, sužeistas vienas žmogus. Laikomės kartu, saugokite save“, – iš įvykio vietos komentavo ukrainietis.

Per tokius apšaudymus faktinėje fronto linijoje atsiduria Ukrainos ugniagesiai ir medikai, bet V. Putino generolams tai nerūpi.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojekarinė technikaraketosapšaudymaiLNK turinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių