Ukrainos miestų apsiaustį stiprinančios Rusijos pajėgos smogė trims ligoninėms

Per trečiadienio aviacijos smūgį Mariupolio uostamiesčio vaikų ligoninei ir gimdymo namams, surengtą Rusijos pajėgoms sustiprinus Ukrainos miestų apsiaustį, žuvo bent trys žmonės, taip pat nukentėjo moterų, besirengiančių gimdyti, ir tarp griuvėsių liko vaikų.

Bombos taip pat nukrito ant dviejų ligoninių kitame mieste į vakarus nuo sostinės Kijevo.       

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pranešė, kad nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios vasario 24 dieną užfiksavo aštuoniolika atakų prieš sveikatos priežiūros įstaigas, darbuotojus ir greitosios pagalbos automobilius.

Tuo metu Turkijos pietiniame Antalijos mieste ketvirtadienį prasidėjo Ukrainos ir Rusijos diplomatijos vadovų derybos. Tai pirmasis tokio rango pareigūnų susitikimas nuo Rusijos invazijos pradžios.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) išreiškė viltį, kad Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo ir Ukrainos diplomatijos vadovo Dmytro Kulebos susitikimas „atvers duris nuolatinėms paliauboms“. 

Ukrainiečių pareigūnai pranešė, kad per trečiadienio ataką prieš vaikų ligoninę ir gimdymo namus Mariupolyje žuvo mažiausiai trys žmonės, tarp jų viena mergaitė. 

„Remiantis atnaujintais šio ryto duomenimis, per vakardienos ataką prieš vaikų ligoninę ir gimdymo namus apsiaustame Mariupolyje žuvo trys žmonės, įskaitant vieną mergaitę“, –  platformoje „Telegram“ paskelbė miesto taryba.

Anksčiau skelbta, kad per ataką nukentėjo septyniolika žmonių.

Virtinė sprogimų buvo juntami už beveik dviejų kilometrų. Jų banga išdaužė langus ir išgriovė beveik visą priekinę vieno pastato sieną. Į įvykio vietą atskubėję policininkai ir kariai evakavo nukentėjusius žmones.

Viename vaizdo įraše matyti, kaip jie pro liepsnojančius ir sumaitotus automobilius neštuvais neša kraujuojančią nėščią moterį. Kita moteris aimanavo glėbyje spausdama savo vaiką. Kieme sprogimas paliko gilų kraterį.

„Šiandien Rusija įvykdė didžiulį nusikaltimą, – sakė regiono policijos aukščiausio rango pareigūnas Volodymyras Nikulinas, stovėdamas tarp griuvėsių. – Tai karo nusikaltimas, kuriam nėra jokio pateisinimo.“

Į vakarus nuo Kijevo esančiame Žytomyre, turinčiame apie 260 tūkst. gyventojų, bombos nukrito ant dviejų ligoninių, kurių viena – vaikų ligoninė, socialiniame tinkle „Facebook“ parašė miesto meras Serhijus Suchomlynas. Anot jo, žmonės nenukentėjo.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis  socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad per ataką Mariupolyje po ligoninės „nuolaužomis liko žmonių, vaikų“, ir pavadino šį smūgį „žvėriškumu“.

„Vaikų ligoninė. Gimdymo namai. Kokią grėsmę jie kėlė Rusijos Federacijai?“ – retoriškai klausė V. Zelenskis vėlai vakare paskelbtame vaizdo kreipimesi, savo siaubui išreikšti pasitelkdamas rusų kalbą. 

Kokia šalis yra Rusijos Federacija, bijanti ligoninių, bijanti gimdymo namų, ir juos griaunanti?

„Kokia šalis yra Rusijos Federacija, bijanti ligoninių, bijanti gimdymo namų, ir juos griaunanti?“ – klausė jis.

Prezidentas paragino Vakarus imtis dar griežtesnių sankcijų prieš Rusiją, kad ji „nebeturėtų jokių galimybių tęsti šį genocidą“. 

V. Zelenskis pasidalino vaizdo įrašu, kuriame matomos linksmai išdažytų koridorių sienos, sulamdytos metalinės konstrukcijos bei palatos su išdaužytais langais.

„Mažai kas gali būti žiauriau negu taikymasis į pažeidžiamus ir beginklius žmones“, – tviteryje parašė Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) ir pridūrė, kad Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui teks atsakyti už savo „siaubingus nusikaltimus“.

PSO pranešė turinti patvirtintos informacijos apie 10 žmonių žūtį per atakas prieš sveikatos priežiūros įstaigas ir greitosios pagalbos automobilius nuo invazijos pradžios.  

JAV valstybės sekretorius Antony  Blinkenas (Entonis Blinkenas) per pokalbį telefonu su Ukrainos diplomatijos vadovu D. Kuleba pasmerkė „protu nesuvokiamas“ Rusijos atakas, informavo Valstybės departamentas.

Prasidėjus trečiai puolimo savaitei Rusijos kariuomenei, susiduriančiai su įnirtingu ukrainiečių pasipriešinimu, sekasi sunkiau nei laukta, tačiau V. Putino invazinės pajėgos, kurias sudaro daugiau nei 150 tūkst. karių, išlaiko tikriausiai neįveikiamą ugnies galios pranašumą, toliau atakuodamos pagrindinius miestus.

Tuo metu ukrainiečių kariuomenė stiprina miestų šalies šiaurėje, pietuose ir rytuose gynybą, o aplink Kyjivą sutektos pajėgos sėkmingai gina savo pozicijas nuo puolančių rusų pajėgų, sakė pareigūnai.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeLigoninėsbombarduotos ligoninės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių