Ukrainos pajėgos pasiekė sieną su Rusija netoli Charkivo: mes atėjome, mes – čia!

Ukraina paskelbė, kad jos pajėgos susigrąžino kontrolę prie sienos su Rusija netoli antro pagal dydį šalies miesto Charkivo, kuris buvo nuolat apšaudomas nuo Maskvos invazijos pradžios.

Gynybos ministerija per socialinius tinklus vėlai sekmadienį pranešė, kad Teritorinės gynybos pajėgų 127-osios brigados 227-ojo bataliono kariai „išvijo rusus ir susigrąžino valstybės sieną“.

Kartu su pranešimu paskelbtame vaizdo pranešime matyti grupė ukrainiečių karių, vilkinčių slepiamąsias uniformas ir laikančių ginklus, susirinkusių prie savo atsinešto mėlynos ir geltonos spalvų dryžiais nudažyto sienos demarkacijos stulpo. Kariai paskelbė kreipimąsi į Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį.

„Mūsų batalionas pasiekė sieną su Rusijos Federacija, šalimi agresore. Mes atėjome, mes čia!“ – sakė vienas iš karių.

Prezidento patarėjas Oleksijus Arestovyčius sekmadienį vietos televizijai sakė, kad Rusijos pajėgos, po ukrainiečių kontratakų atsitraukusios nuo Charkivo, dabar yra perkeliamos Donbaso kryptimi.

Nuo invazijos pradžios vasario pabaigoje žlugo Rusijos planai užimti Ukrainos sostinę, todėl Maskva susitelkė į pastangas perimti viso rytinio Donbaso regiono kontrolę. Vis dėlto Vakarų šalių žvalgyba prognozuoja, kad ši Rusijos kampanija taip pat galiausiai įstrigs dėl didelių nuostolių ir ukrainiečių įnirtingo priešinimosi.

„Dėkojame visiems, kurie rizikuodami savo gyvybėmis vaduoja Ukrainą nuo Rusijos įsibrovėlių“, – sakoma per socialinius tinklus paskelbtame Charkivo srities karinės administracijos vadovo Oleho Synehubovo pranešime.

„Mūsų dar laukia daug darbo“, – pridūrė jis.

Ukrainos prezidentūra pirmadienį per spaudos konferenciją pranešė, kad Rusija toliau rengė smūgius Luhansko srityje piečiau Charkivo.

„Per Sjeverodonecko ligoninės bombardavimą žuvo du žmonės ir devyni buvo sužeisti, įskaitant vaiką“, – nurodė prezidentūros atstovai, turėdami omenyje vieną iš didžiausių šios srities miestų.

Atskirai policija kaimyninėje Donecko srityje pranešė, kad per pastarąsias 24 valandas šeši civiliai žuvo, o dar 12 buvo sužeisti per rusų vykdytą 10 vietovių apšaudymą.

„Buvo sunaikinti 36 civiliniai objektai, įskaitant gyvenamuosius pastatus, mečetę, gamyklą, kavinę“, – sakoma per platformą „Telegram“ paskelbtame pranešime.

Tuo metu Ukrainos vakaruose esančio Lvivo miesto valdžia pranešė, kad gegužės 13 dieną prieš oficialią infrastruktūrą buvo įvykdyta kibernetinė ataka ir kad Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) stengiasi apriboti jos padarinius.

V. Zelenskis kreipėsi į Charkivo kovotojus

Ukrainos prezidentas padėkojo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų teritorinės gynybos pajėgų 127-osios brigados Charkivo mieste kovotojams, nurungusiems įsibrovėlius. Savo vaizdo žinutę kariams jis paskelbė socialiniame tinkle „Instagram“.

„Vaikinai, Charkivas! 227 batalionas, 127 teritorinės gynybos brigada! Labai ačiū! Nuo visų ukrainiečių, nuo visų, nuo savęs ir mano šeimos. Mano dėkingumas yra beribis. Linkiu visiems geros sveikatos, rūpinkitės savimi“, – sakė V. Zelenskis. „Ačiū, jūsų tėvams. Jūs nuostabūs! Šlovė Ukrainai!“.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojecharkivassiena su rusijaUkrainos kariai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių