Ukrainos pirmoji ponia reikalauja pasaulio atsako į seksualinę prievartą karo metu

Ukrainos pirmoji ponia Olena Zelenska pirmadienį pareikalavo „pasaulio atsako“ į seksualinio smurto kaip karo ginklo naudojimą.

Ji taip pat pareiškė, kad šiuo metu Kyjivo prokurorai tiria daugiau kaip 100 galimų Rusijos karių lytinių nusikaltimų.

Kalbėdama Londone vykusioje konferencijoje „Seksualinio smurto konfliktų metu prevencijos iniciatyva“ ji teigė, kad tiriami atvejai yra „tik nedidelė“ tokių nusikaltimų, vykdomų Ukrainoje šio karo metu, dalis.

„Okupantams atsivėrė daugiau galimybių žeminti ukrainiečius ir, deja, jų arsenale yra seksualinis smurtas ir seksualiniai nusikaltimai“, – sakė O. Zelenska.

„Visi žino apie didžiulį išžaginimų skaičių“, – sakė ji delegatams pirmąją Jungtinės Karalystės vyriausybės organizuotos konferencijos dieną.

„Jie [rusų kariai] apie tai labai atvirai kalba“, – pridūrė Ukrainos pirmoji ponia.

Ji taip pat įspėjo, jog aukos bijo kalbėti dėl egzistuojančios stigmos ir baimės, kad už šiuos nusikaltimus atsakingi asmenys gali sugrįžti ir vėl taip pasielgti.

„Todėl labai svarbu tai pripažinti karo nusikaltimu ir patraukti atsakomybėn visus kaltininkus“, – pabrėžė O. Zelenska.

„Į tai turi būti reaguojama pasauliniu mastu. Deja, tokie karo nusikaltimai pasaulyje tęsis tol, kol kariškiai manys, kad gali likti nenubausti“, – pridūrė ji.

Ukrainos vyriausybė pradėjo paramos nuo karo nukentėjusiems asmenims programą ir ji, pasak O. Zelenskos, galėtų būti „pirmas žingsnis tyrimo ir baudžiamojo persekiojimo link“.

Pirmoji Ukrainos ponia taip pat paskelbė, kad panašias iniciatyvas šalis siekia įgyvendinti ir užsienyje, pavyzdžiui, Vokietijoje ir Čekijoje.

„Reikia ryžtingo pasaulio atsako“

Praėjusią savaitę Kyjive apsilankęs JK užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly (Džeimsas Kleverlis) paskelbė apie naują pagalbą Ukrainai, įskaitant paramą rusų karių seksualinio smurto aukoms.

Į JK vyriausybės organizuojamą konferenciją susirinko apie 70 šalių atstovų, kurių pagrindinis tikslas – rasti būdą, kaip kovoti su seksualiniu smurtu karinių konfliktų metu.

Taip pat renginio metu kalbėjo Nobelio taikos premijos laureatai Nadia Murad ir Denisas Mukwege (Denisas Mukvegė), 2018-ųjų apdovanojimą bendrai gavę už indėlį padedant lytinį smurtą patyrusiems asmenims.

Pati N. Murad irgi yra seksualinės prievartos auka.

Jungtinė Karalystė, 2012-aisiais pirmininkaudama Didžiajam aštuonetui (G-8), kuriam tuo metu priklausė ir Rusija, pradėjo metus trukusią kampaniją šiai opiai problemai spręsti.

Tuomet į aukščiausiojo lygio susitikimą Šiaurės Airijoje buvo atvykęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Tačiau 2014-aisias Rusijos narystė G-8 grupėje buvo sustabdyta dėl Kremliaus įvykdytos Krymo aneksijos.

Aktyviai humanitarine veikla užsiimanti Holivudo žvaigždė Angelina Jolie (Andželina Džoli), parėmusi JK siekį išgyvendinti seksualinį smurtą konfliktų metu, savo pareiškime naujausiam susitikimui teigė, kad „reikia ryžtingo pasaulio atsako“ į tokio pobūdžio išpuolius.

„Kai to nėra, ir aukai, ir nusikaltėliui siunčiame žinią, kad iš tikrųjų nelaikome to svarbiu nusikaltimu, už kurį reikia bausti ir kuriam reikia užkirsti kelią“, – sakė A. Jolie.

Vėliau O. Zelenska Dauningo gatvėje susitiko su britų ministro pirmininko Rishi Sunako (Rišio Sunako) žmona Akshata Murty (Akšata Murti). Prieš įeidamos į 10-uoju numeriu pažymėtą namą abi moterys apsikabino ir pasisveikino.

Kiek vėliau jos išėjo pakabinti kalėdinių papuošimų ant eglutės prie oficialios ministro pirmininko rezidencijos ir biuro.


Šiame straipsnyje: Olena Zelenskaseksualinė prievartakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių