Ukrainos prezidentas išsakė reikalavimą rusų kariams, bet Rusija kaltina Kyjivą provokacija

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį dar kartą pareikalavo, kad Rusijos karinės pajėgos pasitrauktų iš Zaporižios atominės elektrinės.

„Rusijos kariuomenė turi pasitraukti iš atominės elektrinės ir ją supančių teritorijų ir iš elektrinės išvežti visą savo karinę techniką, – savo naktiniame vaizdo kreipimesi teigė V. Zelenskis. – Tai turi įvykti be jokių išankstinių sąlygų ir kuo skubiau“.

Pasak V. Zelenskio, Ukrainos diplomatai, mokslininkai ir Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) šiuo metu bendromis pastangomis siekia nusiųsti į šią elektrinę TATENA misiją. Prezidento teigimu, branduolinį saugumą užtikrintų tik visiškas skaidrumas ir kontroliuojama situacija.

 

 

Analogišką raginimą kiek anksčiau išsakė ir NATO vadovas Jensas Stoltenbergas bei paragino Rusiją sutikti su elektrinės patikrinimu. „Rusijos pajėgų įvykdytas Zaporižios atominės elektrinės užėmimas kelia rimtą grėsmę šio objekto saugumui, – Briuselyje pareiškė J. Stoltenbergas. – Tai kelia branduolinės nelaimės ar incidento riziką bei kelia pavojų Ukrainos, kaimyninių valstybių ir tarptautinės bendruomenės gyventojams“.

Rusija tvirtina, kad sunkiosios ginkluotės nėra

Rusijos gynybos ministerija ketvirtadienį pareiškė, kad jos pajėgos nėra dislokavusios sunkiosios ginkluotės Ukrainos Zaporižios atominėje elektrinėje, ir apkaltino Kyjivą rengiant provokaciją šiame objekte.

„Rusijos kariai neturi sunkiosios ginkluotės nei elektrinės teritorijoje, nei aplink ją esančiose teritorijose. Ten yra tik sargybinių daliniai“, – sakoma ministerijos pareiškime.

Zaporižios elektrinė, kuri yra didžiausia atominė jėgainė Europoje, buvo užimta Rusijos pajėgų kovo pradžioje, praėjus nedaug laiko nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios.

Nuo liepos pabaigos Zaporižios AE tapo virtinės karinių smūgių taikiniu. Maskva ir Kyjivas dėl šių apšaudymų kaltina vienas kitą.

Įtampa sugrąžino prisiminimus apie tuometinėje sovietinėje Ukrainoje 1986 metais įvykusią avariją Černobylio atominėje elektrinėje, per kurią žuvo šimtai žmonių, pasklido didžiulis kiekis radioaktyvių teršalų.

Praėjusią savaitę buvo sušauktas skubus Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdis ir įspėta apie rimtą krizę Zaporižioje.

Ketvirtadienį Ukrainoje įvyks ukrainiečių prezidento Volodymyro Zelenskio, Turkijos lyderio Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) ir JT vadovo Antonio Guterreso (Antoniju Guterišo) susitikimas. Manoma, kad jie, be kitų klausimų, aptars ir padėtį Zaporižios AE.

Ukraina turi keturias veikiančias branduolines elektrines, kur gaminama maždaug pusė šalies elektros energijos, taip pat branduolinių atliekų saugyklų – vienas iš tokių objektų yra Černobylyje.

Kyjivo raginimą sukurti demilitarizuotą zoną aplink Zaporižios AE parėmė sąjungininkai Vakaruose.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeVolodymyras ZelenskisZaporižios atominė elektrinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių