V. Putinas: Rusija nesileis Vakarų nei izoliuojama, nei sustabdoma

Rusija, pasak prezidento Vladimiro Putino, nesileis Vakarų nei izoliuojama, nei sustabdoma, praneša agentūra „Reuters“.

Kaip įrodymą to, kad Rusija net sudėtingomis sąlygomis gali pasiekti įspūdingų laimėjimų, jis antradienį paminėjo sovietinę kosmonautikos programą.

„Sankcijos buvo totalinės, izoliacija visiška. Tačiau Sovietų Sąjunga vis dar buvo pirmoji kosmose“, – pažymėjo jis praėjus lygiai 61 metams po to, kai Jurijus Gagarinas tapo pirmuoju žmogumi, pabuvojusiu kosmose.

V. Putinas antradienį su užsienio nepripažįstamu Baltarusijos prezidentu Aliaksandru Lukašenka lankėsi Vostočnij kosmodrome, esančiame Rusijos Tolimuosiuose Rytuose už 5 500 km nuo Maskvos.

„Mes nenorime būti izoliuoti, – sakė V. Putinas, turėdamas omenyje sankcijas dėl Rusijos invazijos į kaimyninę Ukrainą. – Šiuolaikiniame pasaulyje neįmanoma nieko izoliuoti – ypač tokios milžiniškos šalies kaip Rusija“.

V. Putinas patvirtino, jog nėra abejonių, kad Rusija pasieks savo tikslus Ukrainoje. „Tikslai yra visiškai aiškūs ir kilnūs, – kalbėjo jis. – Akivaizdu, kad mes neturėjome pasirinkimo. Tai buvo teisingas sprendimas“.

Rusijos vadovybė vasario 24 dieną pradėtą karą Ukrainoje vadina karine specialiąja operacija, kurios tikslas yra demilitarizuoti ir denacifikuoti Ukrainą bei apsaugoti Rusiją. Ukraina ir Vakarai tuo tarpu kalba apie neišprovokuotą karą.

Sovietinės kosmonautikos pasiekimai Šaltojo karo įkarštyje dar ir šiandien turi ypatingą reikšmę Rusijoje. 1957-aisiais Sovietų Sąjunga į kosmosą paleido pirmąjį palydovą – „Sputnik 1“. 1961 metais kosmonautas J. Gagarinas pilotuojamu laisvu apskriejo Žemę. Abu šie įvykiai buvo šokas JAV. Sėkmingas „Sputnik“ paleidimas paskatino JAV įsteigt kosmoso agentūrą NASA.

Rusija „ramiai“ tęsia operaciją Ukrainoje

Rusijos prezidentas antradienį pareiškė, kad Maskva toliau vykdys savo planus dėl „specialiosios karinės operacijos“ Ukrainoje, Kyjivui ruošiantis prognozuojamam naujam dideliam rusų pajėgų puolimui Ukrainos rytuose.

„Mūsų uždavinys – vykdyti ir išpildyti visus nustatytus tikslus, kiek įmanoma sumažinant nuostolius. Ir veiksime ritmingai, ramiai, pagal planą, iš anksto pasiūlytą Generalinio štabo“, – V. Putinas sakė per televizijos transliuotą bendrą spaudos konferenciją su autoritariniu Baltarusijos prezidentu Aliaksandru Lukašenka.

Rusija savo agresiją Ukrainoje vadina „specialiąja karine operacija“ ir reikalauja, kad šis terminas būtų naudojamas žiniasklaidoje ir visuomenėje, o už žodžių „invazija“ arba „karas“ vartojimą įvykių Ukrainoje kontekstu yra numatytos bausmės.

V. Putinas pradėjo karinę operaciją Ukrainoje prisidengdamas ten neva vykdomu rusakalbių „genocidu“ ir kaltindamas provakarietišką šalį glaudžiais ryšiais su NATO, kuriuos Maskva suvokia kaip grėsmę savo vakarinėms sienoms.

Kyjivas ir jo sąjungininkai Vakaruose šį įsiveržimą laiko neišprovokuotu ir nepagrįstu.

Per kautynes, kurių metu Rusijos pajėgos beatodairiškai atakuoja gyvenamąsias teritorijas, žuvo tūkstančiai civilių, dar milijonai buvo priversti palikti savo namus.

Tačiau Rusijos sausumos pajėgų veržimasis įstrigo dėl stipresnio nei tikėtasi Ukrainos pasipriešinimo. Vakarų pareigūnų teigimu, įtakos taip pat turėjo Rusijos taktinės klaidos, žema karių moralė, maisto, degalų trūkumas, šalti orai bei kitos problemos.

Žudynes Bučoje neigia ir vadina klastote

Rusijos prezidentas antradienį neigė pranešimus apie šimtus negyvų civilių gyventojų kūnų, aptiktų Bučos mieste prie Ukrainos sostinės Kyjivo po to, kai iš ten pasitraukė Rusijos kariuomenė.

V. Putinas šiuos kaltinimus palygino su kaltinimais dėl Sirijos prezidento Basharo al Assado režimo panaudotų cheminių ginklų. „Bučoje – tokia pati klastotė“, – sakė V. Putinas per spaudos konferenciją su autoritariniu Baltarusijos lyderiu Aleksandru Lukašenka Vostočnyj kosmodrome Rusijos Tolimuosiuose Rytuose.

Rusijos ekonomika „tvirtai stovi ant kojų“

V. Putinas  pareiškė, kad tariamas Vakarų „ekonominis karas“ prieš jo šalį žlugo. „Šis žaibiškas karas (...), žinoma, nepavyko, tai akivaizdu“, – sakė jis antradienį bendroje su Baltarusijos diktatoriumi Aliaksandru Lukašenka spaudos konferencijoje. Rusijos ekonomika ir finansų sistema, anot V. Putino, „tvirtai stovi ant kojų“.

Kartu Kremliaus šeimininkas pripažino, kad dėl Vakarų įvestų sankcijų kilo problemų – pavyzdžiui, logistikos srityje ar vykdant atsiskaitymus. „Žinoma, kad yra problemų“, – teigė jis. Tačiau prekės, įskaitant trąšas, esą vis tiek ras savo kelią pas klientus. „Ekonomika veikia gana stabiliai“, – tikino V. Putinas.

Rusija esą pasirengusi ir galimai toliau augančioms rizikoms. Tačiau sunkumai, anot prezidento, bus įveikti ir Rusija galiausiai bus stipresnė. „Mes ir toliau priešinsimės bet kokiam mėginimui stabdyti mūsų šalių plėtrą ir dirbtinai izoliuoti jas nuo pasaulio ekonomikos“, – pažymėjo V. Putinas.

V. Putinas ir A. Lukašenka Kosmonautikos dienos proga lankėsi Vostočnyj kosmodrome Rusijos Rytuose ir vėliau kalbėjosi už uždarų durų.

Autoritariškai valdoma Baltarusija laikoma artima Rusijos sąjungininke. Rusijos pajėgos praėjusiomis savaitėmis puolė Ukrainą ir iš Baltarusijos teritorijos. Reaguodamos į vasario 24-ąją pradėtą karą, Europos šalys ir JAV įvedė Maskvai beprecedentes sankcijas.


Šiame straipsnyje: Vladimiras Putinaskaras UkrainojeVakaraisankcijos RusijaiBučaskergynės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių