V. Putino pasirašytas įstatymas sukėlė naujų baimių: rusams uždraus išvykti iš šalies?

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį pasirašė įstatymo projektą, kuriuo sukuriama skaitmeninė šaukimų į kariuomenę sistema, gerokai palengvinanti rusų mobilizaciją į kariuomenę po daugiau nei metus trukusio Kremliaus puolimo Ukrainoje.

Įstatymu sukuriama skaitmeninė šaukimų į kariuomenę pranešimų sistema, kuri gali uždrausti vyrams išvykti iš šalies ir padaryti šaukimo į kariuomenę vengimą beveik neįmanomą.

Tai sukėlė naujų baimių Rusijoje, nes Maskvos kampanija Ukrainoje tęsiasi jau antrus metus. Šią savaitę Rusija vos per dvi dienas skubiai priėmė šį įstatymą.

Kremlius tvirtino, kad neplanuoja dar vienos mobilizacijos akcijos ir kad įstatymo projekte nėra nieko neįprasto.

Pagal šį teisės aktą karo prievolininkui būtų draudžiama keliauti į užsienį, o gavęs elektroninius šaukimo dokumentus jis privalėtų atvykti į karo prievolės tarnybą.

Iki šiol šaukimo į kariuomenę dokumentus šauktinis turėdavo gauti asmeniškai, o daugelis tų, kurie nenorėjo kariauti Ukrainoje, paprasčiausiai ignoruodavo šaukimą arba bėgdavo iš šalies.

Praėjusį rudenį, V. Putinui paskelbus mobilizaciją pajėgoms Ukrainoje paremti, iš Rusijos pabėgo dešimtys tūkstančių vyrų.

Pagal naująją sistemą pranešimo projektas bus laikomas gautu, kai tik bus išsiųstas.

Tie, kurie per 20 dienų nuo elektroninio pranešimo apie šaukimą į kariuomenę gavimo dienos neatvyks į šaukimo skyrių, negalės imti paskolų, registruoti nekilnojamojo turto ir dirbti kaip individualūs verslininkai.


Šiame straipsnyje: Vladimiras PutinasRusijamobilizacijaįstatymaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių