V. Zelenskis 100-ąją Rusijos invazijos dieną: pergalė bus mūsų

Penktadienį minint 100 dienų nuo Maskvos plataus masto puolimo prieš demokratinę kaimynę pradžios, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad jo šalies kariuomenė atrems Rusijos invaziją.

„Pergalė bus mūsų“, – vaizdo įraše sakė V. Zelenskis. Dalyvavo ir ministras pirmininkas Denysas Šmyhalas bei prezidento patarėjas Mychaylo Podoliakas, prisiminę ekspromtu paskelbtą pranešimą prie vyriausybės pastatų karui prasidėjus, kai pažadėjo likti šalyje.

100-ąją Rusijos invazijos dieną šalies rytuose vyksta mūšiai, Maskvos pajėgoms tęsiant puolimą Ukrainos Donbaso regione. Anksčiau Kyjivas paskelbė, kad Maskva kontroliuoja penktadalį Ukrainos teritorijos, įskaitant 2014 m. užgrobtą Krymą ir dalis Donbaso.

Sostinės meras penktadienį pareiškė, kad ukrainiečiai „nenori dar 100 dienų karo“, ir paragino toliau daryti „spaudimą Putino režimui“, turėdamas omenyje Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

„Taip, mums reikia ginklų, kad galėtume apginti savo bendras vertybes. Tačiau turime paskelbti karą Rusijos ekonomikai, kad Rusija pagaliau paliktų Ukrainą ramybėje“, – sakė jis. „Privalome ekonomiškai izoliuoti Rusiją nuo pasaulio“.

Ukrainos užsienio reikalų ministerija paskelbė pareiškimą anglų kalba, kuriame teigiama, kad tarptautinė pagalba šaliai yra „geriausia investicija į taiką ir tvarų visos žmonijos vystymąsi“. Ministerija taip pat paragino įsteigti specialų teismą, kuris tirtų karo nusikaltimus šalyje, ir sakė: „Rusijos nusikaltėliai privalo stoti prieš Tribunolą lygiai taip pat, kaip nacistinės Vokietijos vadovybė“.

Ministras pirmininkas D. Šmyhalas anksčiau sakė, kad karas stumia jo šalį arčiau Europos, o Rusija juda „izoliacijos nuo išsivysčiusio pasaulio“ link.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeVolodymyras Zelenskis100 dienųpergalė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių