V. Zelenskis: Ukraina negauna pakankamai ginklų, kad galėtų kuo greičiau užbaigti šį karą

Ukraina stengiasi sukurti specialų mechanizmą, skirtą ikiteisminiam tyrimui ir teisminei visų Rusijos įsibrovėlių įvykdytų karo nusikaltimų peržiūrai, skelbia UNIAN.

Taip teigė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasidalydamas vaizdo įrašu feisbuke, kur aptarė 47-ąją karo dieną savo valdomoje šalyje.

„Šią popietę Bankovos gatvėje susitikau su ekspertų grupe, kuri kuria specialų ikiteisminio tyrimo ir visų okupantų įvykdytų karo nusikaltimų teisminės peržiūros mechanizmą. Siekiame įvykdyti teisingumą, kuris būtų kuo efektyvesnis ir greitesnis, kad nereikėtų laukti dešimtmečių, kol bus baigtos visos tarptautinės teisinės procedūros, ir paspartintume teisingumo vykdymo pradžią“, – kalbėjo jis.

V. Zelenskio teigimu, jis tikisi, kad artimiausiu metu bus pateiktos galimybės sukurti tokį specialų mechanizmą.

„47-oji Rusijos kariuomenės karo diena Ukrainoje. Ši gėdinga invazija pamažu stumia Rusiją į paribius, nes su agresoriaus šalimi nutraukiami tarptautiniai santykiai. Invazija kasdien tampa vis toksiškesne. Tik laiko klausimas, kada Rusijos kariuomenė savo veiksmais ir karo nusikaltimais privers visą pasaulį atsisakyti bet kokių ryšių su Rusija“, – sakė Ukrainos prezidentas.

Taip pat, pasak jo, Ukraina negauna tiek ginklų, kiek reikia, kad galėtų atblokuoti Mariupolį ir kuo greičiau užbaigti šį karą.

„Esminis uždavinys tiek šiandien, tiek kiekvieną dieną pastaruoju metu – imtis konkrečių gynybinių priemonių. Konkrečiai didinti mūsų galimybes atremti visas Rusijos kariuomenės atakas. Esu įsitikinęs, žmonės tai irgi mato. Kaip mato ir tai, kad priešo karinės ir techninės galimybės vis dar gana didelės. Taip, ukrainiečiai nepalyginamai narsesni. Mūsų ginkluotosios pajėgos muša okupantus Rusijos kariškiams nepasiekiamu sumanumu ir apgalvota taktika. Bet jei kalbėsime apie būtiną ginkluotę, mes vis dar esame priklausomi nuo tiekimo, nuo mūsų partnerių. Deja, mes jos negauname tiek, kiek reikia, kad kuo greičiau užbaigtume šį karą. Kad visiškai sunaikintume priešą mūsų žemėje. Ir kad įvykdytume tuos uždavinius, kurie kiekvienam Ukrainos žmogui akivaizdūs. Pavyzdžiui, kad atblokuotume Mariupolį“, – sakė Ukrainos prezidentas.

Anot jo, jeigu Ukraina gautų lėktuvų ir sunkiosios šarvuotosios technikos, artilerijos, ji galėtų tai padaryti.

„Bet vis dar tenka dėl to tartis. Vis dar tenka įtikinėti. Vis dar tenka išspausti reikiamus sprendimus. Neabejoju, kad mes gausime beveik viską, ko reikia. Bet prarandamas ne tik laikas. Prarandamos ukrainiečių gyvybės. Gyvybės, kurių jau nebesugrąžinsi. Ir už tai atsakingi ir tie, kurie iki šiol laiko sandėliuose Ukrainai reikalingą ginkluotę. Ši atsakomybė amžiams liks istorijoje. Kaip liks istorijoje ir mūsų dėkingumas. Dėkingumas toms valstybėms ir tiems politikams, kurie realiai padėjo, kurie nedelsė“, – pabrėžė V. Zelenskis.

 


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojekaro nusikaltimairusijos kariuomenė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių