V. Zelenskis: nuo Maskvos invazijos pradžios Ukrainoje žuvo mažiausiai 483 vaikai

  • Teksto dydis:

Nuo Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą pradžios šalyje žuvo mažiausiai 483 ukrainiečių vaikai, o dar beveik 1 000 buvo sužeisti, antradienį Tarptautinės vaikų gynimo dienos proga surengtoje konferencijoje sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Rusijos agresija, teroras jau 15 mėnesių griauna ne tik pastatus. Jie naikina pamatines ir žmogaus, ir mūsų vaikų teises. Teisę į saugią aplinką, aplinkosaugą, švietimą, vystymąsi, sveikatos priežiūrą, poilsį, laisvalaikį. Ir, svarbiausia, prigimtinę vaiko teisę – teisę į gyvybę. Teisę, kurią Rusija atėmė iš mažiausiai 483 Ukrainos vaikų. Tai tik tie likimai, apie kuriuos tikrai žinome. Rusija nužudė mažiausiai 483 vaikus... Rusija suluošino dar beveik tūkstantį vaikų“, – teigė V. Zelenskis.

Konferencijoje taip pat dalyvavo Ukrainos generalinis prokuroras Andrijus Kostinas, kuris pažymėjo, jog ir vieno vaiko mirties pakanka, kad būtų reikalaujama maksimaliai nubausti tuos, kas davė įsakymą pradėti Rusijos invaziją.

Jis pareiškė, kad Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) išduotas arešto orderis Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir jo vaiko teisių komisarei Marijai Lvovai-Belovai dėl prievartinės Ukrainos vaikų deportacijos yra tik pradžia.

„Kartu su Tarptautinio baudžiamojo teismo prokuroru Karimu Khanu (Karimu Chanu) ir jo komanda Ukrainoje ir Hagoje siekiame nustatyti ištisą vadovavimo grandinę – nuo tiesioginių vykdytojų iki Rusijos kariuomenės vadų, dalyvavusių grobiant mūsų vaikus... Darysime viską, kas įmanoma, kad tokių orderių būtų daugiau, ir ne tik bylose, susijusiose su prievartiniu neteisėtu Ukrainos vaikų deportavimu. Dirbame keliose srityse“, – teigė A. Kostinas.

Jis pažymėjo, kad šiuo metu vienas iš pagrindinių Ukrainos uždavinių – parengti teisinę sistemą, taip pat rinkti įrodymus ir rengti bylas.

Nuo Maskvos invazijos į Ukrainą pradžios nuo Rusijos raketų ir artilerijos smūgių nukentėjo ar žuvo šimtai ukrainiečių vaikų.

Šių metų kovo pradžioje Kijevas priėmė sprendimą evakuoti vaikus iš miestų, kur vyksta intensyvūs mūšiai. Tėvams ar globėjams atsisakius, iš jų bus atimtos teisės į vaiko priežiūrą ir globą.

Rusų okupuotose Ukrainos teritorijose vaikai ne kartą tapo egzekucijų aukomis, o Maskvos pajėgos nevengia kalbėti apie šiuos veiksmus.

Kovo mėnesį vienas suimtas Rusijos karys sakė, kad Ukrainoje nušovė 12 metų berniuką. Praėjusį mėnesį Azamatas Uldarovas, buvęs Rusijos privačios karinės bendrovės „Wagner“ narys, prisipažino nužudęs 40 ukrainiečių vaikų daugiaaukščio gyvenamojo namo rūsyje Bachmute. Vėliau jis šio prisipažinimo atsisakė.

Jungtinių Tautų duomenimis, nuo invazijos pradžios Ukrainoje žuvo daugiau kaip 500 vaikų.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojekarasRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių