V. Zelenskis įvardijo Ukrainos teritorijų išlaisvinimo terminą

  • Teksto dydis:

Didžiulė raketų ataka Odesos regione. Auštant kurorto įlankoje priešas paleido priešlėktuvines raketas. Visiškai sugriauta penkiolika poilsio centrų, daugiau nei 50 kotedžų ir keliolika civilių gyventojų namų. Keli žmonės sužeisti, pranešama LNK reportaže.

Per sprogimą sugriuvo ne tik namai. Medžių viršūnės buvo tiesiog nupjautos, o elektros tinklų betoniniai stulpai – sulaužyti kaip degtukai. Gatves skiria didžiulė praraja, kurioje nesimato visu ūgiu stovinčio žmogaus.

„Buvome pastate už namo antrame aukšte. Visi langai, sienos skriejo į mus. Buvo labai baisu. Atstatysime, viskas bus geriau. Svarbiausia mūsų sveikata. Ačiū Dievui, jog išgyvenome“, – kalbėjo vietos gyventojas Andrijus Bielikas.

„Nuostabu, kad apskritai tokioje mėsmalėje kažkas išgyveno ir, net galima sakyti, nesusižeidė“, – teigė sunaikinto pastato gyventoja Olena Kuklenko.

Už kelių kvartalų sprogo kita raketa. Ji pataikė į poilsio centrą. Aplink jį – vien šiukšlės. Laimei, poilsiautojų viduje nebuvo, tik sargybinis, jis nenukentėjo.

„Sprogimo epicentras buvo gale. Viską nupūtė smūginė banga, visus aplinkinius namus. Viskas sprogo. Išgyvenau per stebuklą“, – pasakojo poilsio centro apsaugos darbuotojas Leonidas Kiško.

„Užgesinti gaisrus gelbėtojams prireikė maždaug trijų valandų. Toliau gelbėtojai dirbo prie nuolaužų išmontavimo, siekdami 100 proc. įsitikinti, kad po jomis daugiau nieko nėra. Vietoje dirba psichologai“, – sakė valstybinės pagalbos tarnybos atstovė Maryna Martynenko.

Praėjus kelioms valandoms po apšaudymo Ukrainos oro pajėgų vadovybė paskelbė, kad Odesos regioną vienu metu atakavo trylika Rusijos lėktuvų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Okupantai raketomis vėl smogė Odesos regionui – piliečių namams raketomis, skirtomis karo laivams ir kitiems reikšmingiems taikiniams naikinti. Tokia sunkiąja ginkluote Rusijos kariuomenė naikina privatų sektorių prie jūros. Ten žmonės gyveno ir ilsėjosi. Už tai mes tikrai smogsime atgal, kad Rusijos Gynybos ministerija nemeluotų apie tokius smūgius“, – pasakojo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Okupantai apšaudė Charkivą. Yra sužeistųjų. Ukrainos prezidentas pareiškė, kad šalis turi susigrąžinti Rusijos užimtas teritorijas per ateinančias 3–6 savaites, nes, priešingu atveju, vėliau tai padaryti bus žymiai sunkiau.

„Keturis mėnesius Rusijos valstybė savo piliečiams neperdavė jokios net cenzūruotos informacijos apie okupacinio kontingento nuostolius. Apie tai buvo visiška tyla. Niekas neskelbta, nieko nebuvo pasakyta gausiuose interviu politiniu ir kariniu lygiu. Tačiau šis skaičius – beveik 40 tūkst.“ – tęsė V. Zelenskis.

Praėjus penkiems karo mėnesiams Rusija apie savo nuostolius beveik nekalba.

Moterys Rusijoje iki šiol nežino, kas nutiko jų vyrams ir sūnums. Jos atvyko į Kremlių su pavardžių sąrašu tikėdamosis pagalbos.

„Aš nebegaliu. Nemiegu, vartoju vaistus. Man 44-eri, o aš jau kaip senolė, turiu pilną krepšį vaistų: ir širdžiai, ir raminamieji. Mūsų niekas negirdi ir nenori girdėti. Štai kur problema“, – kalbėjo viena iš moterų Irina Čistiakova.

Šios moters sūnui – 20 metų. Gynybos ministerija sako, kad jis laikomas dingusiu. Motina įsitikinusi, kad jis žuvęs.

„Turėtų būti draudžiama jiems pasirašyti kontraktus ir eiti kariauti. Jie dar jauni ir nesupranta, ką daro“, – sakė moteris.

Tačiau vaikinus vilioja atlyginimas. Ypač, jeigu kariai yra iš prastai gyvenančių regionų. Juos skatina Maskvos propaganda, kad tai yra karas už motiną tėvynę prieš agresyvius Vakarus.

Šios moterys atskleidė buvusios įspėtos nesiviešinti, nes Kremlius nenori, kad svyruotų Rusijos visuomenės nuomonė apie karą Ukrainoje bei valdžios veiksmus. Stengiamasi nuslėpti ir tikruosius nuostolius, tad visi motinų bandymai prisibelsti į Kremlių nuėjo perniek.

Tuo tarpu Ukraina skelbia apie svarbų pasiekimą – esą ginkluotosios pajėgos naktį vėl strategiškai smogė Rusijai svarbiam tiltui laikinai okupuotame Chersone. Eismas tiltu – užblokuotas. Tai – vienas iš dviejų tiltų per Dniepro upę, per kurį Rusija gali savo kariuomenę aprūpinti arba išvesti iš teritorijos, kurią užėmė į vakarus nuo upės.


Šiame straipsnyje: LNK turinyskaras UkrainojeVolodymyras ZelenskisOdesaokupantai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių