Vokietijoje teisiamas buvęs nacių koncentracijos stovyklos sargybinis nepripažįsta savo kaltės

Buvęs nacių koncentracijos stovyklos sargybinis, seniausias kada nors už nacių eros nusikaltimus Vokietijoje teistas asmuo, kaltinamas bendrininkavimu tūkstančių belaisvių žudyme, penktadienį teisme nepripažino jam pareikštų kaltinimų.

„Esu nekaltas“, – pareiškė 100 metų Josefas Schuetzas (Jozefas Šiucas), kaltinamas „sąmoningai ir noriai“ padėjęs žudyti kalinius Zachsenhauzeno stovykloje šiauriau Berlyno esančiame Oranienburge 1942–1945 metais.

Atsakydamas į klausimą apie jo darbą stovykloje jis tvirtino „nieko nežinantis“ apie tai, kas ten vyko, ir sakė „visiškai nieko“ nepadaręs.

Be kita ko, J. Schuetzas kaltinamas bendrininkavimu „sušaudant sovietų karo belaisvius 1942 metais“ ir žudant stovyklos kalinius „nuodingomis dujomis „Zyklon B“.

Zachsenhauzeno stovykloje 1936–1945 metais pabuvojo daugiau nei 200 tūkst. žmonių, tarp jų buvo žydų, romų, režimo priešininkų ir homoseksualių asmenų.

Dešimtys tūkstančių stovyklos belaisvių mirė nuo sunkaus priverstinio darbo, bado, medicininių eksperimentų, ligų ar buvo nužudyti, skelbia Zachsenhauzeno memorialas ir muziejus.

Praėjus daugiau nei septyniems dešimtmečiams po Antrojo pasaulinio karo Vokietijos prokurorai skuba traukti atsakomybėn dar gyvus likusius žemesnio rango nacių nusikaltimų vykdytojus.

Ši byla nagrinėjama praėjus savaitei po to, kai 96 metų vokietė, buvusi nacių mirties stovyklos sekretorė, dramatiškai pabėgo prieš prasidedant jos teismo procesui, tačiau po kelių valandų buvo sugauta.

Jai taip pat pareikšti kaltinimai dėl bendrininkavimo žudant. Jos teismas turėtų būti atnaujintas spalio 19 dieną.

Per visą teismo procesą J. Schuetzas liks laisvėje. Jeigu teismas pripažins jį kaltu, dėl jo amžiaus jis veikiausiai nebus pasiųstas už grotų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip

Taip portretas
Prie ko čia sargybinis,ar jis kaltas, kalti nusikaltimo organizatoriai.Jeigu nevykusį nurodymus ,sušaudys. Vokiečių tauta vyrą labai nacionalistinė, jie nelabai pripažįsta kitų Tautų, teko pasienyje girdėti ,ką jie kalbą apie pravažiuojančius.Nemalonu buvo girdėti ,jie galvojo, kad niekas nesupranta ką jie kalbą, aš taip manau.

Kaunas

Kaunas portretas
Per tiek metu !! vokieciu fashistai turejo buti seniai ""surankioti"" ir nuteisti...Taciau --sargybinis?? [[Tai jei fabrike gaminamas brokas ir teismas nuteisia fabriko sarga ??! ,...kuris nedalyvauja gamyboje ir jokiai zmogzudziu partijai nepriklauso.]] sargas ar sargybinis --neatsakingas uz viduje vykstancia""gamyba""[[net baisu tuos naciu zudyniu namus pavadinti gamyba,,,bet ,pasirodo ,,,,ten TAI! vyko]] ===ir hitleriniai fashistai savo """mena""" buvo ivalde!!!...bet sargybinis???

Anonimas

Anonimas portretas
Gerbiamas Jozefai Šiucai, Jums dėkoju už man suteiktą pagalbą. Su pagarba, Gydytoja
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių