Policija visoje Europoje surengė reidų prieš italų mafiją: sulaikyti dešimtys asmenų

Policija visoje Europoje trečiadienį per plataus masto koordinuotą operaciją prieš liūdnai pagarsėjusią Italijos mafiją „'Ndrangheta“ surengė dešimtis reidų ir sulaikė daugiau kaip 130 žmonių bei paėmė milijonus eurų.

„Tai tikriausiai didžiausia kada nors Europoje vykdyta operacija prieš Kalabrijos mafiją“, – spaudos konferencijoje sakė Belgijos federalinės prokuratūros atstovas Ericas van Duyse (Erikas Van Deisė).

Europos policijos agentūra Europolas pranešė, kad operacijos, kurioje dalyvavo 10 šalių – aštuonios Europos šalys, Brazilija ir Panama – dieną buvo sulaikyti 132 įtariami „'Ndrangheta“ nariai.

Įtariamieji kaltinami pinigų plovimu, organizuotu mokesčių vengimu, sukčiavimu ir prekyba narkotikais.

Italijos Kalabrijos regione įsikūrusi „'Ndrangheta“ laikoma vienu galingiausių pasaulio nusikalstamų sindikatų, nes kontroliuoja didžiąją dalį į Europą patenkančio kokaino ir veikia daugiau kaip 40 pasaulio šalių.

Ji išplėtė savo veiklą visame pasaulyje ir peržengė tradicines prekybos narkotikais ir lupikavimo iš paskolų sritis – dabar ji naudojasi fiktyviomis bendrovėmis ir tarpininkais, kad neteisėtai gautas lėšas vėl investuotų į pasaulinę legalią ekonomiką.

Didelis smūgis

Italijos pareigūnų teigimu, dauguma sulaikymų įvyko Italijoje, kiti – Vokietijoje ir Belgijoje.

Europolo duomenimis, operacijose dalyvavo daugiau kaip 2 770 policijos pareigūnų dešimtyje šalių, įskaitant Prancūziją, Portugaliją, Slovėniją, Ispaniją ir Rumuniją.

Agentūros pranešime teigiama, kad operacija „Eureka“ „dabar yra didžiausia iki šiol įvykdyta operacija, susijusi su Italijos nusikaltėlių sindikatu“.

Italijos pareigūnai pranešė, kad Italijoje, Portugalijoje, Vokietijoje ir Prancūzijoje paimta turto už 25 mln. eurų.

Belgijos prokurorai teigė, kad aštuoniose Europos šalyse buvo atlikta apie 150 reidų, kuriuose dalyvavo 1 400 policijos pareigūnų Italijoje ir daugiau nei 1 000 Vokietijoje.

Operacija buvo nukreipta prieš kelių „'Ndrangheta“ šeimų vadovaujamą nusikalstamą tinklą, įsikūrusį San Lukoje, Pietų Italijos Kalabrijos Redžo provincijoje.

Nesantaika tarp konkuruojančių San Lukos klanų lėmė 2007 metų žudynes Vokietijoje, kai Duisburge prie picerijos buvo nužudyti šeši žmonės. Šis nusikaltimas pirmą kartą atkreipė visuomenės dėmesį į „'Ndrangheta“ veiklą už Italijos ribų.

Mafijos tinklas „daugiausia buvo skirtas tarptautinei prekybai narkotikais iš Pietų Amerikos į Europą ir Australiją“, teigė Europolas.

Jie palaikė ryšius su Kolumbijos Įlankos klanu ir albaniškai kalbančia grupuote, veikiančia Ekvadore ir Europoje.

Tyrimas taip pat atskleidė pasiūlymą per pakistaniečius tarpininkus parduoti ginklų konteinerį Brazilijos sukarintoms grupuotėms mainais už kokainą, kuris turėjo būti pristatytas į Kalabrijos Džoja Tauro uostą.

Atostogos San Lukoje

Belgijos federalinės prokuratūros atstovas spaudai sakė, kad ji pradėjo Europos tyrimą ir bendradarbiaudama su kitomis ES valstybėmis ketverius ar penkerius metus dirbo su šia byla.

Italijos pareigūnai patvirtino, kad 2019 metų birželį belgų prašymu pradėjo tyrimą, daugiausia dėmesio skirdami vienai San Lukos šeimai, veikusiai Belgijos Genko mieste.

Vienas Belgijos policijos pareigūnas spaudos konferencijoje Italijoje papasakojo, kaip jis ir jo komanda susidraugavo su įtariamaisiais viename Belgijos uostamiestyje, o paskui buvo pakviesti prisijungti prie jų atostogų San Lukoje.

Pasak jo, ši draugystė leido jiems surinkti pagrindinius įrodymus prieš juos.

Iš pradžių tyrimas buvo sutelktas į tarptautinę prekybą narkotikais, tačiau vėliau jis buvo išplėstas, įtraukiant pinigų plovimą, ypač viešojo maitinimo, turizmo ir nekilnojamojo turto sektoriuose, ir prekybą ginklais, pranešė Italijos pareigūnai.

„'Ndrangheta“, įsikūrusi Kalabrijoje, laikoma vienu galingiausių pasaulio nusikalstamų sindikatų, nes yra užvaldžiusi kokaino importo rinką.

Ji išplėtė savo veiklą visame pasaulyje ir jau seniai aplenkė Sicilijos „Cosa Nostra“ kaip didžiausia Italijos mafijos organizacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nu jo

Nu jo portretas
Tai ne musu agurku ir kamuoliu sutvarai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių