WSJ: Ukrainos pergalei reikia šimtų milijardų dolerių, o jų nėra

  • Teksto dydis:

JAV ir Europos valstybės nori išgirsti realistišką Ukrainos planą artimiausiems karo metams ir nors buvo teigiamai nustebintos Kursko puolimo, suvokia tai, kad ir Rusija nesėdi rankų sudėjusi – stumiasi į priekį Rytų fronte.

Kaip rašo „The Wall Street Journal“, Kyjive apsilankę aukšti Vakarų diplomatai aiškiai davė suprasti, kad Kyjivo planai turi būti tikroviški. Tokie, kokius Vakarų politikai gali pateikti nuo karo pavargusiems savo rinkėjams.

Leidinio kalbinti ES pareigūnai, JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno ir britų užsienio reikalų ministro Davido Lammy vizito Kyjive metu, ukrainiečių valdžiai buvo aiškiai pasakyta, kad tokiai Ukrainos pergalei, kokios siekia Kyjivas, reikia šimtų milijardų dolerių, kurių negali duoti nei JAV, nei Europa.

Nors Vakarai remia visišką Rusijos okupuotų teritorijų išlaisvinimą ilgalaikėje perspektyvoje, jie norėtų, kad trumpalaikiai Ukrainos kariniai planai būtų realistiškesni. Esą kaip tik taip galima įtikinti Vakarų šalių visuomenes remti tolesnį ginkluotės tiekimą.

Prieš pat A. Blinkeno vizitą Vašingtonas padarė vilčių duodantį pareiškimą, kad leisti smūgiuoti Rusijos teritorijai ilgo nuotolio amerikietiškomis raketomis, o ukrainiečių planus artimiausiame susitikime įvertins prezidentas Joe Bidenas ir premjeras Keiras Starmeris. Beje, Londonas jau kurį laiką ragina Vašingtoną duoti tokį leidimą, bet J. Bideno administracija elgiasi santūriai ir atsargiai.

Pentagonas ne kartą abejojo leidimo naudoti ATACMS prieš Rusiją tikslingumu, nes esą Rusija ir taip perkėlė 90 proc. savo aviacijos šioms raketoms nepasiekiamu atstumu. Tuo metu Kyjivas tikisi, kad žinios apie Irano raketų tiekimą Rusijai paskatins Baltuosius Rūmus persigalvoti.

Kaip pažymi WSJ, Volodymyras Zelenskis ir Vladimiras Putinas keletą kartų neseniai abu kalbėjo apie taikos derybų galimybę, tačiau kiekvienas pabrėžė, kad derybos įmanomos tik jų sąlygomis.

V. Zelenskis taip pat ne sykį užsiminė, kad pateiks Vakarų sąjungininkams puikiai parengtą planą, kaip įveikti Rusiją. Ukrainos prezidentas yra sakęs, kad puolimas Kursko srityje yra šio plano dalis, bet jame be karinių priemonių taip pat numatomos ekonominės ir diplomatinės. Planą jis žada pristatyti amerikiečiams, kai šį mėnesį atvyks į JT Generalinę asamblėją.

WSJ taip pat atkreipia dėmesį, kad dar prieš kurį laiką V. Zelenskis atmetinėjo bet kokią derybų su V. Putinu galimybę, bet dabar yra priverstas lanksčiau laviruoti, bijodamas prarasti Vakarų paramą ir kurstyti pesimistines nuotaikas Ukrainos visuomenėje. Leidinio kalbinti ekspertai sutinka, kad Vakarai ir Kyjivas turi rasti bendrą karo užbaigimo formulę, bet pažymi, kad tokios kol kas nėra.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeVakarų paramataikos planaspergalėderybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių