Y. Johansson: namo išvykę ukrainiečiai gali vėl sugrįžti į ES

Kol vyksta karas su Rusija, į savo šalį grįžę ukrainiečiai gali bet kada vėl sugrįžti į Europos Sąjungą (ES), antradienį pareiškė ES vidaus reikalų komisarė. „Jūs visada laukiami sugrįžę į ES“, – sakė Ylva Johansson, viešėdama Ukrainos sostinėje Kyjive. „Visada atviromis širdimis priimsime į bėdą patekusius ukrainiečius“, – sakė ji.

Netrukus, kai Rusija vasario pabaigoje įsiveržė į Ukrainą, 27 ES valstybės narės susitarė greitai ir su mažiau biurokratinių kliūčių pasiūlyti apsaugą nuo karo bėgantiems ukrainiečiams. Į bloką atvyko milijonai ukrainiečių, tačiau Y. Johansson sakė keliaudama mačiusi traukinių stotyje Lenkijos ir Ukrainos pasienyje ilgą eilę namo norinčių grįžti ukrainiečių su vaikais ir bagažu. „Manau, kad tai tikrai didelis pagerėjimas, kad tiek daug ukrainiečių nusprendžia grįžti namo ir atstatyti Ukrainą“, – sakė ji.

Pasak Y. Johansson, į Ukrainą nuolatiniam gyvenimui vykstantiems ukrainiečiams nebeturėtų būti taikomas laikinosios apsaugos statusas. Tačiau kol karas tęsiasi, niekas negali žinoti, kiek truks jų nuolatinis gyvenimas Ukrainoje, tad ukrainiečiai gali bet kada grįžti į ES ir vėl registruotis laikinajai apsaugai, sakė ji. Laikinosios apsaugos statusas leidžia ukrainiečiams laisvai judėti ir dirbti ES, suteikia teisę į sveikatos priežiūrą, būstą bei vaikų mokslą.

Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūros UNHCR duomenimis, dėl šio ar panašaus statuso jau kreipėsi daugiau nei 3,7 mln. ukrainiečių. Daugiau nei šeši milijonai žmonių pabėgo iš Ukrainos į kitas Europos šalis.


Šiame straipsnyje: Ylva JohanssonESUkrainos pabėgėliaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių