Žiniasklaida: TBT pradės dvi bylas, susijusias su Rusijos karo nusikaltimais Ukrainoje

Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) planuoja pradėti dvi pirmąsias bylas, susijusias su Rusijos karo nusikaltimais per karą Ukrainoje, pirmadienį skelbia „The New York Times“ (NYT), remdamasis šaltiniais, susipažinusiais su šiuo reikalu.

Anot leidinio, kalbama apie kaltinimus Rusijai ukrainiečių vaikų grobimu ir sąmoningu taikymusi į civilinę infrastruktūrą.

„Kai kurie diplomatai ir ekspertai teigė, kad V. Putinui taip pat gali būti pateikti kaltinimai, nes teismas nepripažįsta valstybės vadovo imuniteto bylose, susijusiose su karo nusikaltimais, nusikaltimais žmoniškumui ar genocidu“, – rašo NYT.

TBT prokuroro Karimo Khano (Karimo Chano) atstovė spaudai sakė, kad TBT biuras „neturi jokių komentarų dėl šios istorijos“.

Su vaikais negalima elgtis kaip su karo grobiu.

Teismas taip pat prašys išduoti arešto orderius keliems asmenims, teigė NYT, kuris citavo anoniminius esamus ir buvusius teismo pareigūnus, bet nepateikė jokios informacijos apie tai, kam ir kada bus pateikti kaltinimai.

Hagoje įsikūręs TBT pradėjo tyrimą dėl įtariamų karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui Ukrainoje praėjus vos kelioms dienoms po Rusijos invazijos 2022 metų vasario 24-ąją.

Anksčiau šį mėnesį po vizito Ukrainoje prokuroras K. Khanas sakė, kad įtariamus vaikų grobimus jo „biuras tiria prioritetine tvarka“.

„Su vaikais negalima elgtis kaip su karo grobiu“, – sakė jis kovo 7-osios pareiškime.

Paskelbęs savo nuotrauką šalia tuščių lovyčių, K. Khanas sakė, kad lankėsi vaikų globos namuose Pietų Ukrainoje, kurie buvo „tušti dėl įtariamo vaikų deportavimo iš Ukrainos į Rusijos Federaciją“ arba kitas okupuotas teritorijas.

K. Khanas taip pat patvirtino, kad TBT tiria išpuolius prieš „ypatingos svarbos civilinę infrastruktūrą“ Ukrainoje ir kad jis lankėsi kelių tokių smūgių vietose.

Kartu su Ukrainos generaliniu prokuroru „pabrėžėme savo bendrą įsipareigojimą užtikrinti, kad tokie veiksmai būtų visapusiškai ištirti, o už įtariamus tarptautinius nusikaltimus atsakingi asmenys būtų patraukti atsakomybėn“, pridūrė jis.

Pareiškime TBT prokuroras nurodė, jaučiantis, „jog procesas teisingumo link spartėja“.

K. Khanas anksčiau yra pavadinęs Ukrainą „nusikaltimo vieta“, taip pat lankėsi Bučos mieste, kur naujienų agentūros AFP žurnalistai matė mažiausiai 20 gatvėje gulinčių kūnų.

Nei Rusija, nei Ukraina nėra TBT narės, tačiau Kyjivas pripažino teismo jurisdikciją ir bendradarbiauja su K. Khano biuru.

Rusija neigia įtarimus dėl jos karių įvykdytų karo nusikaltimų. Ekspertai teigė, kad mažai tikėtina, jog ji kada nors perduos kokius nors įtariamuosius.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRusijatyrimasbylakaro nusikaltimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių