Žurnalistinis tyrimas: Baltarusija įgyvendina iš anksto parengtą planą prieš ES šalis

Lietuvoje, Latvijoje ir Lenkijoje pastaruoju metu stebimas migrantų iš Vidurio Rytų antplūdis per Baltarusijos sieną turi visus tyčinio politinio puolimo, iš anksto suplanuoto autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimo, požymius, sakoma šią savaitę paskelbtame vieno Londone dirbančio žurnalisto tyrime.

Lenkijos visuomeninis radijas trečiadienį citavo tinklalapyje waidelotte.org ankstesnę dieną paskelbtą Tadeuszo Giczano (Tadeušo Gičano) žurnalistinį tyrimą, papildytą nuotraukomis, vaizdo įrašais ir dokumentų kopijomis. Anot žurnalisto, Baltarusija sąmoningai organizavo tūkstančių žmonių atvykimą iš tokių šalių kaip Irakas.

Paskui šiems asmenims buvo padedama neteisėtai pereiti sieną ir patekti į Europos Sąjungą – iš pradžių per Lietuvą, o dabar daugiausiai per Lenkiją ir Latviją.

Visi šie įvykiai yra Minsko vyriausybės remiamos operacijos „Šliuzas“ dalis. Minske gimęs ir Lenkijoje išsilavinęs įgijęs T. Giczanas savo straipsnyje teigia, kad ši operacija dar prieš dešimtmetį buvo suplanuota Baltarusijos saugumo tarnybos KGB ir pasienio specialiųjų pajėgų (OSAM) vadovų.

T. Giczanas atkreipė dėmesį, kad po gegužės pabaigoje įvykusio incidento, kai Baltarusija priverstinai nutupdė iš Atėnų į Vilnių skridusį bendrovės „Ryanair“ lainerį, kad sulaikytų opozicijos tinklaraštininką Ramaną Pratasevičių, A. Lukašenka pasiuntė perspėjimą Europos Sąjungai.

Iki šiol stabdėme narkotikus ir migrantus, o dabar jūs juos gaudysit patys.

„Iki šiol stabdėme narkotikus ir migrantus, o dabar jūs juos gaudysit patys“, – tuomet sakė autoritarinis lyderis.

Maždaug tuo metu Baltarusijos valstybinė kelionių agentūra „Centrkuror“ pradėjo aktyviai bendradarbiauti su Irako kelionių agentūromis, organizuoti daugiau skrydžių į Minską, gabenusių vis daugiau žmonių iš Vidurio Rytų, rašo T. Giczanas.

Irako piliečiai, sumokėję 600–1 000 JAV dolerių (apie 510–850 eurų) už savaitės kelionę Baltarusijoje, gaudavo turistines vizas, bet kai kurie jų atvykę į Minską iškart patraukdavo ES šalių sienų link, pažymi žurnalistas, dirbantis nevyriausybiniame Europos politikos analizės centre (CEPA).

Anot T. Giczano, esama aiškių įrodymų, įskaitant surinktus ES sienų apsaugos tarnybos „Frontex“, kad Baltarusijos pareigūnai ignoruoja imigrantų mėginimus kirsti sieną ir patekti į Bendrijos valstybes.

Daugeliu atveju baltarusių pasieniečiai patys lydėdavo šiuos žmones ir netgi nuimdavo spygliuotų vielų užtvaras, kad sieną pereiti būtų lengviau.

Esama nuotraukų, kuriose matyti, kad migrantai prie sienos buvo vežami Baltarusijos gynybos ministerijai priklausančiais autobusais.

Birželį ir liepą viskas vystėsi pagal A. Lukašenkos planą, o prie irakiečių prisidėdavo vis daugiau afrikiečių – daugiausiai atvykėlių iš Kongo ir Kamerūno.

Baltarusių valstybinė žiniasklaida perspėjo Varšuvą ir Vilnių, kad artimiausiu laiku Lenkija ir Lietuva gali susidurti su didelio masto heroino kontrabandos atvejais, rašo T. Giczanas.

Tačiau rugpjūčio pradžioje Lietuva paskelbė apgręžinėsianti migrantus, bandančius neteisėtai kirsti sieną, o Briuselis spaudė Iraką sustabdyti oro susisiekimą su Baltarusija.

Dėl šių priežasčių tūkstančiai imigrantų, kuriems buvo sudarytos palankios sąlygos atvykti į Baltarusiją, tikintis patekti į Lietuvą, įstrigo pasienyje. Tuomet juos pradėta nukreipinėti į Latviją ir Lenkiją, įgyvendinant atsarginį planą, sakoma waidelotte.org paskelbtame straipsnyje.

Be to, A. Lukašenka pagrasino, kad atvyks dar daugiau migrantų ir pabėgėlių, įskaitant afganistaniečius, kurių šalyje vėl įsigalėjo Talibanas.

T. Giczanas atkreipė dėmesį, kad migrantai irakiečiai pradėjo skraidyti per Stambulą – kartu su didelėmis grupėmis žmonių ir kitų Vidurio Rytų ir Afrikos šalių.

Baigdamas savo straipsnį T. Giczanas konstatuoja, kad operacija „Šiuzas“ tikriausiai tęsis tol, kol Lenkijos ir Latvijos sienos išlieka pereinamos.

„Sprendžiant iš to, kas šiuo metu vyksta Lenkijoje, neatmestina, jog kitas puolimas... bus nutaikytas konkrečiai prieš Lenkiją“, – per „Twitter“ parašė žurnalistas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tam -,,ananistas,,, --teisingai bliauni

tam -,,ananistas,,, --teisingai bliauni portretas
Buridano asile.. ighu, ghu...

Anonimas

Anonimas portretas
BLT---esi absoliutus azijos asilas,,ighu,ghu..

nenreikenjo

nenreikenjo portretas
koms orgui su saikom lot tai dabar vykdot politpurviasklaidinius burtus is /kavos tyrsciu/ juk seniai aisku kad erdoganatociesorius s u putka verda bendra politkose kurioje isivele ir merkel su macronu tai mums lieka patylet kad netektu keist loimo krypti============
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių