A.Anušauskas: ministras paskubėjo reikšti nepasitikėjimą FNTT vadovams

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Arvydas Anušauskas sako, jog pareikšdamas nepasitikėjimą Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) vadovams vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis paskubėjo.

„Visiškai nenormali situacija susidaro, kai vyksta koks nors tyrimas ir pradiniai duomenys yra jau iš karto viešumoje naudojami, apipinant juos įvariais politiniais motyvais. Šiuo atveju tai trukdo normaliam FNTT darbui. Aš manau, jeigu buvo iškilęs klausimas dėl informacijos nutekinimo, turėjo būti atliktas, ir jau kelios savaitės atliekamas, ikiteisminis tyrimas. Tai yra elementarus teisinis kelias“, - antradienį žurnalistams situaciją dėl FNTT komentavo A.Anušauskas.

Vidaus reikalų ministras R.Palaitis praėjusią savaitę pareiškė nepasitikįs FNTT direktoriumi Vitaijumi Gailiumi ir jo pavaduotoju Vytautu Giržadu. Iš pradžių nepasitikėjimas pareikštas V.Giržadui, nes jo pakartotinio tyrimo poligrafu arba vadinamuoju melo detektoriumi rezultatai buvę jam nepalankūs. FNTT direktoriumi V.Gailiumi nepasitikėjimas pareikštas, kai šis atsisakė atleisti savo pavaduotoją iš pareigų.

BNS žiniomis, patikrinimai gali būti susiję su atliekamu tyrimu dėl informacijos nutekinimo apie banką „Snoras“. Aiškinamasi, kokiu būdu duomenys apie rengiamus pareigūnų veiksmus pernai lapkritį pateko „Snoro“ akcininkams.

Tuo tarpu NSGK vadovas tvirtina, jog poligrafo rodmenys tegali būti pagrindu pradėti ikiteisminį tyrimą, o ne imtis veiksmų dėl pareigūnų atleidimo. „Visi poligrafu gauti duomenys, kaip žinia, yra neviešinami, o jais galima remtis kaip motyvu pradėti ikiteisminį tyrimą arba nepradėti, bet jie neturi eiti į viešumą. Poligrafas nėra teisinis kelias. (...) Nebaigus tyrimo visi pareiškimai yra per anksti“, - kalbėjo A.Anušauskas.

Nors Generalinė prokuratūra pirmadienį BNS tvirtino, kad ikiteisminis tyrimas dėl galimo slaptos informacijos nutekinimo apie „Snorą“ nėra pradėtas, tačiau Seimo NSGK pirmininkas A.Anušauskas sakė turintis kitokią informaciją, tačiau paaiškėjo, jog suklydo.

„Jau kelios savaitės atliekamas ikiteisminis tyrimas. Aš pats to rašto nemačiau, bet komiteto narys Valentinas Mazuronis patvirtino, kad vakar gautas toks raštas, kad sausio 26 dieną pradėtas toks tyrimas“, - teigė A.Anušauskas.

V.Mazuronis vėliau BNS sakė, jog perskaitęs prokuratūros raštą supratęs, kad tyrimas pradėtas būtent dėl informacijos nutekinimo žiniasklaidai, ir galėjęs suklaidinti NSGK narius, nes vėliau pasitikslinęs su Generaline prokuratūra, kad minėtas tyrimas atliekamas dėl galimų neteisėtų finansinių operacijų „Snoro“ banke po jam iškelto bankroto.

Pagal įstatymą, FNTT direktorių skiria ir atleidžia vidaus reikalų ministras, jo pavaduotoją - taip pat ministras, tačiau prieš tai jis turi būti gavęs tarnybos vadovo teikimą.

Buvęs Kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas V.Gailius FNTT vadovauja nuo 2010 metų liepos. V.Giržadas jo pavaduotoju tapo 2011 metų rugsėjį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietis

kaunietis portretas
Lietuvoji jau mada vienas kita dergti bet kuomet vyksta nusikalstami veiksmai ir dar vaiku atzvilgiu tai man atrodo kad didesnis nusikaltimas tyleimas ir abeingumas o Jus p. Anusauskai taidarote nors jusu pareigos ipareigotu elgtis priesingai.Atsakykite nes tai liecia Lietuvai svarbu klausima...kiek dar nieksu sedes valdzioje kuri niekas nesiruosia sutramdyti .?.......
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių