Pereiti į pagrindinį turinį

A.Kubilius Maskvoje aplankys ir partizanų vado J.Žemaičio kapą

2010-03-26 13:04
A.Kubilius Maskvoje aplankys ir partizanų vado J.Žemaičio kapą
A.Kubilius Maskvoje aplankys ir partizanų vado J.Žemaičio kapą / Gedimino Bartuškos nuotr.

Premjeras Andrius Kubilius penktadienį pradeda dviejų dienų darbo vizitą Maskvoje.

Jo darbotvarkėje - susitikimas su Rusijos premjeru Vladimiru Putinu, pokalbiai su žinomais buvusiais disidentais, intelektualais, laisvės kovotojo generolo Jono Žemaičio-Vytauto, Rusijos prezidento Boriso Jelcino ir garsaus muziko Mstislavo Rostropovičiaus kapų pagerbimas.

Darbo vizitą Rusijos sostinėje Vyriausybės vadovas pradės nuo susitikimo su Rusijos premjeru. Preliminarioje darbotvarkėje A.Kubiliaus ir V.Putino pokalbis turėtų trukti apie valandą.

Lietuvos premjeras yra minėjęs, kad su kolega nori aptarti dvišalę prekybą, Lietuvos vežėjų reikalus, energetiką, dujų kainas, naftos tiekimą, taip pat kitus aktualius dvišalius klausimus.

Vienas pagrindinių šio vizito tikslų - dalyvauti pasaulinio garso muziko, filantropo, ištikimo ir ilgamečio Lietuvos draugo M.Rostropovičiaus vardo tarptautinio festivalio atidaryme ir iškilmingame koncerte, pranešė Ministro pirmininko tarnyba.

Koncertas vyks šeštadienio vakarą Kolonų salėje. Su oficialia delegacija į Maskvą vyksta ir premjero sutuoktinė Rasa Kubilienė. Ji yra Lietuvos filharmonijos simfoninio orkestro smuikininkė, M.Rostropovičiaus paramos ir labdaros fondo "Pagalba Lietuvos vaikams" valdybos pirmininkė.

Numatyta, kad Lietuvos delegacija padės gėlių ant M.Rostropovičiaus ir ant pirmojo Rusijos prezidento B.Jelcino kapų Novodevičjės kapinėse.

Per darbo pietus A.Kubilius susitiks su žinomais Rusijos visuomenės atstovais, Lietuvos bičiuliais. Pietauti pakviesti rašytojo Aleksandro Solženycino žmona Natalija Solženycina, Rusijos Mokslų akademijos Visuotinės istorijos instituto prezidentas Aleksandras Čiubarjanas, žymi rašytoja, dramaturgė Liudmila Petruševskaja, Maskvos Vachtangovo teatro meno vadovas Rimas Tuminas ir kiti.

Penktadienį po pietų premjeras su delegacija lankysis Maskvos valstybiniame universitete, kur bendraus su Rusijos rektorių konferencijos pirmininku ir universiteto bendruomene bei dalyvaus Maskvos universiteto ir Vilniaus M.Riomerio universiteto bendradarbiavimo sutarties pasirašymo iškilmėse.

Jurgio Baltrušaičio namuose planuojamas susitikimas su Lietuvos verslo klubo nariais, su Rusijos transporto ministru Igoriu Levitinu.

Lietuvos vyriausybės vadovas taip pat planuoja duoti keletą išskirtinių interviu, susitikti su žinomais Rusijos žurnalistais: Aleksejumi Venediktovu ("Echo Mokskvy" redaktorius), Tatjana Mitkova (NTV Naujienų tarnybos vadovė), Julija Latynina ("Novaja gazeta" apžvalgininkė), Sergejumi Berets ir Yuri Maloveryan (BBC atstovai Rusijoje).

Donskoje kapinėse Lietuvos delegacija padės gėlių ant numanomos Lietuvos partizanų vado generolo Jono Žemaičio-Vytauto palaidojimo vietos.

J.Žemaitis-Vytautas 1954 metų lapkričio 26 dieną buvo sušaudytas Maskvos Butyrkų kalėjime.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų