Pereiti į pagrindinį turinį

Anykščių r. bandyta pakeisti Nevežos upės vagą

Anykščių r. bandyta pakeisti Nevežos upės vagą
Anykščių r. bandyta pakeisti Nevežos upės vagą / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Anykščių rajono teisėsaugininkai aiškinasi, kas keičia Nevežos upės vagą ir ar teisėtai įrengti hidrotechniniai statiniai upės apsauginėje juostoje.

Jei ne gamtos mylėtojų budrumas, Nevežos upės vanduo greičiausiai tekėtų ne sava vaga, o po Kališkių kaimo gyventojo sodybos langus, praneša LTV „Panorama“.

Tėviškėje apsigyvenęs vyriškis, kaip įtariama, norėdamas papildyti tvenkinius upės vandeniu, tam įrengė hidrotehnines užtvaras. Jis teisinasi teigdamas, kad galbūt juos pastatė neseniai mirusi motina.„Čia yra sutvirtinta sena pralaida. Tai galima įvardinti kaip statybos darbus, galima įvardinti ne kaip rekonstrukciją, o renovavimą senosios pralaidos“, – aiškino Giedrius Jurgutis.

Sodyboje šeimininkaujantis vyriškis neigia kėsinęsis į upę, tačiau aplinkosaugininkai tikina, kad statybos darbai atlikti be projekto ir leidimo.

„Apžiūrėję pastebėjome, jog yra pažeista upelio vandens apsauginė juosta. Atlikti statybos darbai, išbetonuojant dvi pralaidas, ir tokiu būdu papildomas vandens telkinys, kuris, kiek sprendžiama, yra padarytas dirbtinai. Kitame gale vandens telkinio, kurį galima pavadinti tvenkiniu, vandens lygį galima reguliuoti tiek pripildant, tiek išleidžiant“, – teigė Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento Anykščių agentūros vyresnysis specialistas Audrius Pilka.

Kol aplinkosaugininkai aiškinsis, kokia žala padaryta gamtai, Anykščių pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą.

„Gavus išvadas, atlikus būtinuosius ikiteisminio tyrimo veiksmus bus sprendžiamas klausimas dėl patraukimo kaltųjų baudžiamojon atsakomybėn, o kartu turėtų būti išspręstas ir viešojo intereso klausimas. Tai jau išeina iš privataus asmens interesų, nes mes negalime gamtos niokoti prisidengdami neaišku kuo“, – kalbėjo Anykščių rajono vyriausiasis prokuroras Ričardas Juozainis.

Jei asmuo bus pripažintas kaltu, už padarytą žalą gamtai gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas.

Panašus atvejis praėjusį rudenį nustatytas ir Ukmergės rajone. Neteisėtai perkasus Siesarties upę, suformuota nauja vaga. Dėl to iki šiol bylinėjamasi teismuose.

Portalas jau rašė ir apie niokojamą Minijos upę. Liepos pradžioje Klaipėdos rajono jaunimas, susibūręs į Minijos slėnio iniciatyvinę grupę, keturių dienų žygyje baidarėmis praplaukė beveik šimtą kilometrų Minijos upe ir suregistravo dešimtis įvairiausių upės niokojimo atvejų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų