Pereiti į pagrindinį turinį

A.Valinsko norą tapti ministru stabdo Prezidentė (papildyta 17.40 val.)

2010-04-22 21:09
A.Valinsko norą tapti ministru stabdo Prezidentė (papildyta 17.40 val.)
A.Valinsko norą tapti ministru stabdo Prezidentė (papildyta 17.40 val.) / Gedimino Bartuškos nuotr.

Tautos prisikėlimo partija (TPP) į kultūros ministro postą kelia savo lyderio Arūno Valinsko kandidatūrą. Tačiau jo kelionę link ministro kėdės turėtų nutraukti griežtas Prezidentės Dalios Grybauskaitės "ne".

Neoficialiomis žiniomis, premjeras Andrius Kubilius jau trumpai aptarė su Prezidente teikiamą kandidatūrą į kultūros ministrus. D.Grybauskaitė esą pareiškusi skeptišką požiūrį į TPP pasirinkimą siūlyti A.Valinską.

Todėl A.Kubilius greičiausiai nebeteiks A.Valinsko kandidatūros, bandydamas su TPP ieškoti kito galimo pretendento.

Sprendimas priimtas vienbalsiai

"TPP tarybos bei frakcijos Seime nariams vienbalsiai pritarus, į kultūros ministro postą nuspręsta deleguoti Seimo narį ir partijos pirmininką A.Valinską", - ketvirtadienį ryte pranešė TPP frakcija.

A.Valinsko kandidatūra ketvirtadienį oficialiai pateikta premjerui A.Kubiliui.

Kandidatas į kultūros ministrus teikiamas vietoje dabar šias pareigas einančio Remigijaus Vilkaičio, kurio atstatydinimo reikalauja jį delegavusi TPP. Premjeras yra pareiškęs, kad R.Vilkaitis bus atleistas iš pareigų tik tuomet, kai TPP pasiūlys kitą kandidatą į ministrus.

Teigė sutikęs nenorom

"Partija realizavo premjero prašymą. Premjeras sakė ketinąs nešti Prezidentei teikimą atleisti R.Vilkaitį, todėl paprašė partijos pasiūlyti kitą kandidatą. Tą ir padarėme operatyviai", - sakė A.Valinskas. 

Jis prisipažino nelabai norėjęs siekti ministro portfelio, tačiau atsižvelgęs į vieningą partijos tarybos ir frakcijos sprendimą. "Tikrai nedegiau noru. Premjeras yra patvirtinęs, kad mums priklauso delegavimo į tas pareigas teisė. Todėl tai ir padarėme, ta teise pasinaudojome, partijoje priimdami vieningą sprendimą", - teigė A.Valinskas.

Paklaustas, ar bus patvirtintas Prezidentės Dalios Grybauskaitės, kandidatas į ministrus teigė nenorįs "burti iš kavos tirščių": "Procesas prasidėjo, pamatysim". Bet jis priminė, kad valstybės vadovė yra sakiusi, jog koalicijos partneriai yra susitarę dėl portfelių pasidalinimo, todėl atitinkama partija, šiuo atveju TPP, ir turi deleguoti kandidatą į kultūros ministrus, ką partija yra padariusi. "Mūsų partijai patikėtas vaidmuo kuruoti kultūros sritį", - pridūrė politikas.

Anot A.Valinsko, pirmalaikis Kultūrios ministerijos uždavinys - paruošti ilgalaikę kultūros vystymosi strategiją ne tik dešimčiai, bet ir dvidešimčiai metų.

"Nenoriu sakyti, ką ir kaip R.Vilkaitis darė ne taip. Bet ir partija, ir frakcija, ir aš asmeniškai šiek tiek nusivyliau jo vadybiniais sugebėjimais. Stagnacija kultūroje juntama, todėl reikia ten viską įsukti kitaip", - tvirtino TPP vadovas.

Nežino, ar pavyks paskirti

A.Kubilius iš esmės nekomentavo TPP pasirinkto kandidato, tepasakęs, kad A.Valinskas "turi ir pliusų, ir minusų". "Niekas nesam be trūkumų", - filosofavo premjeras.

"Tai ne pirmas atvejis, kai keičiami ministrai. Nematau, kad čia kyla kokių nors problemų. Aptarsim, susitarsim, priimsim sprendimus. Ministrų pakeitimas priklauso nuo koalicijos partnerių, nuo premjero, nuo prezidento", - sakė A.Kubilius.

Anot jo, koalicijos partneriai turi teisę siūlyti savo kandidatus į jiems priklausančius ministrų postus.

Tačiau paklaustas, ar neatsitiks taip, kad D.Grybauskaitė nesutiks su A.Valinsko kandidatūra, premjeras pripažino: "Nežinau. Kai baigsis procedūros, tuomet ir galėsime plačiau komentuoti".

Šaltinių duomenimis, Vyriausybės vadovas su Prezidente telefonu jau trumpai aptarė TPP pasirinkimą. Valstybės vadovė pareiškė skeptišką požiūrį į A.Valinską, todėl premjeras gali ir nepateikti šios kandidatūros valstybės vadovo pavirtinimui.  

Pripažino atsistatydinsiąs

R.Vilkaitis tvirtino nenorįs komentuoti TPP sprendimo pasirinkti A.Valinską kandidatu į kultūros ministrus.

"Atvirai kalbant tai man nebuvo netikėta. Todėl platesnių komentarų neturiu", - teigė jis.

"Svarbu, kad būtų kandidatas priimtinas premjerui ir Prezidentei", - pridūrė R.Vilkaitis.

Jis patvirtino ketinąs artimiausiu metu įteikti atsistatydinimo pareiškimą premjerui.

Kitų kandidatų nebuvo

TPP frakcijos Seime seniūnė Arūnė Stirblytė tvirtino, kad partijoje ir frakcijoje nebuvo svarstomos kitos galimos kandidatūros į ministrus. Ji pripažino, kad A.Valinską teko kurį laiką įkalbinėti tapti pretendentu į Kultūros ministerijos vadovus. "Nuo pat pradžių mes galvojome apie jį kaip apie galimą kandidatą. Kurį laiką jį teko įkalbinėti", - pasakojo A.Stirblytė.

Paklausta, ar iš pradžių partijoje buvo nuspręsta, kad A.Valinskui būtinas ministro portfelis ir tik po to iš pareigų pradėtas versti R.Vilkaitis, frakcijos seniūnė atsakė neigiamai.

"Nematau nei vieno argumento, kodėl reikėtų būti prieš šią kandidatūrą. Kuo jis blogesnis už R.Vilkaitį? Niekuo. Tik geresnis. Kultūros ministerijai reikia gero ir stipraus vadybininko. Arūnas toks ir yra", - teigė A.Stirblytė.

Prezidentė gali paprieštarauti

Pernai A.Valinskas prarado dešimt mėnesių užimtą Seimo pirmininko postą dėl galimų sąsajų su nusikalstamo pasaulio atstovais. Paklausta, ar siekti kultūros ministro pareigų netrukdys tai, kad jis susikompromitavo būdamas Seimo pirmininku, A.Stirblytė atsakė: "Nežinau, kuo jis susikompromitavo".

Premjero teikimu ministrai skiriami ir atleidžiami prezidento dekretais.

A.Stirblytė atsisakė komentuoti galimą Prezidentės nuomonę dėl TPP lyderio, teikiamo į kultūros ministrus. "Pirmiausia susitvarkykim su šiuo kandidatu, tuomet svarstysim, ką daryti, jeigu Prezidentė bus kitokios nuomonės", - teigė frakcijos seniūnė. Ji leido suprasti, kad TPP pasiryžusi ginti A.Valinsko kandidatūrą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų