B.Obama žino lietuvių krepšininkus

Čikagoje ilgą laiką gyvenęs Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Barakas Obama žino, kad šiame mieste yra daug lietuvių kilmės gyventojų.

Be to, krepšinį žaidžiantis B.Obama žino ir apie Lietuvoje dievinamą sporto šaką bei kai kuriuos lietuvių kilmės krepšininkus.

Apie tai JAV prezidentas užsiminė ketvirtadienį vakare Prahoje susitikęs su Lietuvos premjeru Andriumi Kubiliumi.

„Oras geras, maistas skanus“

Penktadienį grįžęs iš Čekijos sostinės, kur buvo surengta vienuolikos Rytų ir Vidurio Europos šalių vadovų vakarienė su B.Obama, A.Kubilius užsiminė be kita ko prie stalo pajuokavęs, kad Čikaga yra bene didžiausias miestas pasaulyje, kuriame gyvena daugiausiai žmonių su lietuviškomis šaknimis.

„Aš turėjau progos pajuokauti, kad jeigu suskaičiuotume, kuriame pasaulio mieste yra daugiausiai žmonių su lietuviškomis šaknimis, tai būtų Čikaga, kur B.Obamai ilgą laiką teko gyventi iki prezidentavimo. Jis pasakė tai žinąs“, - pasigyrė A.Kubilius.

„Pasikalbėjome ir apie krepšinį. Jis, pats kartais varinėjantis kamuolį po aikštelę, žino, kad Lietuvoje labai garbinama ši sporto šaka ir ji turi daug gerų krepšinio žaidėjų“, - pridūrė premjeras.

Apibūdindamas vakarienės JAV ambasadoje Čekijos sostinėje atmosferą, A.Kubilius sakė, kad „oras buvo geras, maistas skanus, aptarti svarbūs klausimai“.

Mato galimybes modernizuoti Rusiją

„Nors tai buvo kolektyvinis bendravimas su JAV prezidentu, man patiko jo sugebėjimas aiškiai suvokti iššūkius Europai ir visam pasauliui, aiškiai dėstyti JAV užsienio politikos nuostatas“, - tikino Lietuvos Vyriausybės vadovas.

Pasak jo, galima ir toliau tikėtis, kad JAV ženkliai prisidės prie saugumo Europoje užtikrinimo. „Galime tikėtis gerų rezultatų ilgalaikėje perspektyvoje. ,Nes jeigu JAV dalyvavimas Europos saugumo užtikrinime paliktų vakuumą, tai kaip rodo istorija, Europa labai greitai pasiduoda įvairioms pavojingoms pagundoms“, - sakė A.Kubilius.

Jis tvirtino iš B.Obamos išgirdęs labai aiškias garantijas, kad santykių su Rusija „perkrova“ nekeičia JAV suinteresuotumo palaikyti labai glaudžius ir gerus santykius su savo partnerėmis Rytų bei Vidurio Europoje, įskaitant ir Baltijos valstybes. „Perkrova santykiuose su Rusija turi padėti jai keistis, modernizuotis. Tai jau galima pajausti, nes labai svarbiu įvykiu tapo Rusijos premjero Vladimiro Putino apsilankymas Katynėje prieš kelias dienas. Tą modernizavimosi dvelksmą galima buvo pajusti ir per mano susitikimą su V.Putinu Maskvoje prieš dvi savaites“, - teigė A.Kubilius.

Tačiau per vakarienę su B.Obama nebuvo paliestas klausimas dėl būtinybės Rusijai pripažinti, jog Baltijos šalys buvo sovietų okupuotos. „Nėjom taip toli. Kalbėjome apie Afganistaną, Iraną, Rusiją, NATO, Europą. Todėl kitais klausimais nelabai turėjome laiko diskutuoti“, - pastebėjo Lietuvos premjeras.

Ginkluotės dislokavimo klausimas neliestas

A.Kubilius sakė susidaręs įspūdį, kad JAV vadovas gerai supranta regiono problemas, o Amerikos vykdoma „perkrovimo“ politika Rusijos atžvilgiu siekiama modernizuoti šią Lietuvos kaimynę.

Lietuvos vyriausybės vadovas teigė, kad JAV politika Rusijos atžvilgiu jau duoda reikšmingų rezultatų. "Prezidentas B.Obama paliko įspūdį, kad labai gerai žino mūsų regiono problemas ir visos Europos problemas platesniame kontekste", - sakė A.Kubilius.

Vakarienė surengta netrukus po to, kai JAV prezidentas su Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu Prahoje pasirašė sutartį dėl branduolinės ginkluotės mažinimo.

A.Kubilius sakė susitikime pabrėžęs šios sutarties simbolinę svarbą ir tai, kad Amerikos gebėjimai plėtoti raketinę ginkluotę XX amžiaus antroje pusėje atvedė iki sovietų imperijos pabaigos. „Sutarties pasirašymas turi labai didelę simbolinę prasmę. JAV XX amžiaus viduryje sugebėjo sustabdyti SSRS imperijos plėtimąsi. Nors mes tapome to plėtimosi aukomis, vis dėlto plėtrą amerikiečiai be kita ko ir dėl to, kad visur statė branduolinę ginkluotę. Dėl to galų gale subyrėjo ir pati SSRS“, - aiškino premjeras.

A.Kubilius tvirtino, kad susitikime labai detaliai JAV planai dėl priešraketinės ginkluotės Europoje nebuvo aptariami. Rusija priešiškai įvertino JAV planus priešraketinio skydo elementus dislokuoti Rytų Europoje.

D.Grybauskaitė neprisiminta

Su B.Obama JAV ambasadoje Prahoje taip pat susitiko Lenkijos, Bulgarijos, Kroatijos, Vengrijos, Slovakijos ir Slovėnijos premjerai, Estijos, Latvijos ir Rumunijos prezidentai bei Čekijos premjeras su prezidentu.

Lietuvoje ir tarptautinėje žiniasklaidoje prieštaringų vertinimų sulaukė žinia, kad kvietimą į Prahą gavusi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė vietoj savęs delegavo ministrą pirmininką.

Pati D.Grybauskaitė sakė mananti, kad darbinėje vakarienėje "labai gerai ir pakankamai atstovauti Lietuvai gali ir premjeras".

A.Kubilius tvirtino nesulaukęs jokių užuominų ar priekaištų, jog į Prahą neatvyko iš pradžių kviesta D.Grybauskaitė.


Šiame straipsnyje: Obamakubilius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių