Pereiti į pagrindinį turinį

D.Valys: vykčiau į Garliavą kalbėtis su žmonėmis

2010-05-27 20:44
D.Valys: vykčiau į Garliavą kalbėtis su žmonėmis
D.Valys: vykčiau į Garliavą kalbėtis su žmonėmis / Gedimino Bartuškos nuotr.

Seimui ketvirtadienį teikiamas kandidatas į generalinio prokuroro postą Darius Valys teigė, kad svarbiausias jo uždavinys – atstatyti visuomenės pasitikėjimą teisėsauga.

„Pagrindinis mano uždavinys yra pasitikėjimo teisėsauga, o tai gali padaryti tik moderni šiuolaikiška prokuratūra, gerbianti žmogaus teises ir laisves“, - sakė D. Valys.

Anot jo, Garliavos įvykiai sudavė stiprų smūgį valstybės teisinei raidai.

„Manau, vykčiau į Garliavą, bendraučiau su ten susirinkusiais žmonėmis, jiems paaiškiniau pasekmes, kurias gali sukelti tokie susibūrimai, priminčiau mergaitės interesus. (...) Kalbėčiau su jais ir aiškinčiau, kas yra teisinė valstybė. Chaosas teisinėje valstybėje negalimas ir jie patys turi būti tuo suinteresuoti. Manau, kiekvienas ten esančių paklausus, ar jie patys norėtų būti teisiami minios, Linčo teismo, nė vienas i neatsakytų teigiamai“, - sakė D.Valys.

Jis pabrėžė, kad svarbiausia šioje istorijoje yra mergaitė, kuri „didelė“ ir suvokia, kas vyksta.

„Ji mažiausiai turėtų tokį dėmesį jausti“, - teigė kandidatas į generalinio prokuroro postą.

Keistų požiūrį į žmogų

Viena didžiausių dabartinių prokuratūros bėdų, kurios smukdo pasitikėjimą teisėsauga, yra netinkamas požiūris į žmogų.

„Sakiau prokurorams ir visada sakysiu: negalima žmogui atsakyti sausai, remiantis tik įstatymu. Reikia sakyti kiek galima suprantamiau, stengiantis atsakyti į visus žmogaus keliamus argumentus, nepaimant tik dalies skundo esmės. Manau, turėtų šiek tiek keistis prokuroro požiūris į žmogų. Turime skaudžią pamoką, iš kurios visi mokomės. Svarbu, kad žmogus tikėtų atsakymais, kuriuos pateikia prokuratūra“, - teigė D.Valys.

Anot jo, šiuo metu prokuratūroje neretai yra tik prisidengiama ikiteisminiu tyrimu siekiant neteikti visuomenei ją dominančios informacijos. Jis sutinka, kad kartais ikiteisminio tyrimo duomenų atskleidimas trukdo jį vystyti, tačiau esą taip yra ne visuomet.

D.Valiui valios užteks?

Kandidatą į generalinius prokurorus pristatęs patarėjas Jonas Markevičius teigė, kad prezidentės apsisprendimui siūlyti D.Valio kandidatūrą lėmė jo kompetencija, ryžtas ir valia.

„Kandidatas turi kompetencijos, ryžto ir valios įgyvendinti keliamus uždavinius“, - sakė J.Markevičius.

Anot jo, prezidentei buvo svarbu, kad D.Valys pats nedirbdamas Generalinėje prokuratūroje galės objektyviai ir kritiškai įvertinti jos veiklą be išankstinio nusistatymo.

„Kandidatas nėra siejamas su jokiomis politinėmis jėgomis“, - pabrėžė J.Markevičius.

Be to, prezidentės nuomone, generaliniu prokuroru tapęs žmogus, turintis patirties visose ikiteisminio tyrimo grandyse galės tinkamai šalinti ikiteisminio tyrimo trūkumus.

Pristatė reformos viziją

Pats D.Valys sakė, kad jo nuomone, Lietuvai reikėtų atsisakyti mažų apylinkių prokuratūrų ir palikti tik stiprias apygardų prokuratūras ir analize bei kontrole užsiimančią Generalinę prokuratūrą.

Be to, kandidatas į generalinius prokurorus tvirtino, kad šiuo metu prokurorų darbui itin trukdo informacinė sistema, kuri yra tokia nefunkcionali, kad kai kuriose prokuratūrose tebeegzistuoja popieriniai registrai.

D. Valio nuomone, reformuojant prokuratūrą būtina numatyti aiškius terminus kiek gali trukti tyrimas ir stebėti ilgiau užtrunkančiuosius.

Prieš apsispręsdami, ar paremti D.Valio kandidatūrą, Seimo nariai su juo susitikinės frakcijose. Tuomet dėl pritarimo bus balsuojama Seime.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė šiuo metu Akmenės rajono apylinkės prokuratūrai vadovaujantį D.Valį į Generalinės prokuratūros vadovus teiksianti pranešė pirmadienį.

37 metų A.Valys yra baigęs Vilniaus universiteto Teisės fakultetą. Akmenės rajono prokuratūrai jis vadovauja nuo 2001 metų gruodžio. Prieš tai kelerius metus D.Valys ėjo šios prokuratūros prokuroro pareigas. Prieš tapdamas prokuroru jis dirbo Akmenės rajono policijos komisariate tardytoju.

Generalinį prokurorą 7 metams skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Šis postas laisvas nuo vasario vidurio, kai iš generalinio prokuroro pareigų atsistatydino Algimantas Valantinas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų