EP komitetas balsuos dėl tolesnio Ignalinos AE uždarymo finansavimo

Europos Parlamento Pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos komitetas antradienį balsuos dėl reglamento projekto Ignalinos atominės elektrinė uždarymo finansavimo.

Ignalinos AE uždarymo programai 2014–2020 metų laikotarpiu numatoma skirti 229,629 mln. eurų.

Kaip BNS teigė Europos Parlamento atstovas Robertas Pogorelis, svarstomas reglamentas nekeičia šio lėšų kiekio, dėl kurio jau sutarta derybose dėl ES daugiametės finansinės programos, jame nustatomi principai, kaip šios lėšos turės būti leidžiamos ir prižiūrimos.

Kitaip negu Europos Komisija, europarlamentarai siūlo Ignalinos AE uždarymo finansavimo teisiniu pagrindu laikyti ne Euratomo sutartį, kurią siūloma taikyti Bulgarijai ir Slovakijai, o Lietuvos stojimo į ES sutarties 4 protokolą, kuris leidžia tikėtis ES finansavimo ir po 2020 metų. Prireikus valstybės turės pritraukti bendro finansavimo lėšų iš kitų šaltinių, pažymima reglamento projekte.

Finansavimą žadama suteikti su tam tikromis sąlygomis. Iki 2014 metų sausio 1 dienos Bulgarija, Lietuva ir Slovakija įpareigojamos perkelti į savo teisę 2009 metų Tarybos direktyvą dėl branduolinės saugos ir 2011 metų Tarybos direktyvą dėl panaudoto branduolinio kuro ir radioaktyviųjų atliekų tvarkymo.

Jos taip pat privalės parengti finansavimo planus, kuriuose būtų numatytos išlaidos branduolinių reaktorių eksploatavimo nutraukimui užbaigti ir aiškiai nustatyti jų finansavimo šaltiniai. Europos Komisija užtikrins AE eksploatavimo nutraukimo raidos kontrolę ir atliks jos vertinimus, nors galutinė atsakomybė už eksploatavimo nutraukimą tenka pačioms valstybėms, pažymima reglamento projekte.

Dėl šio reglamento projekto antradienio vidurdienį balsuos komitetas, o visas Parlamentas dėl jo ketina balsuoti gegužės mėnesį. Pagal konsultavimosi procedūrą EP nuomonė šiuo klausimu yra patariamoji ES Tarybai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių