Pereiti į pagrindinį turinį

Geologijos tarnyba rengs šaltinių ir versmių katalogą

2012-11-25 12:11
Geologijos tarnyba rengs šaltinių ir versmių katalogą
Geologijos tarnyba rengs šaltinių ir versmių katalogą / Karolio Kavolėlio (BFL) nuotr.

Lietuvos geologijos tarnyba planuoja parengti šalies šaltinių ir versmių katalogą.

Pasak tarnybos direktoriaus pavaduotojo Jono Satkūno, svarbiausi šaltiniai ir versmės bus įtraukti į valstybinį požeminio vandens monitoringo tinklą.

Renkant duomenis apie Lietuvoje trykštančius šaltinius bei versmes prašoma ir visuomenės pagalbos. Prašoma informaciją apie juos siųsti Lietuvos geologijos tarnybai.

„Mūsų šalyje gamta sukūrė palankias sąlygas kauptis dideliems požeminio vandens ištekliams. Hidrogeologų teigimu, Lietuvoje, nedarant žalos gamtai, kiekvieną dieną iš žemės gelmių galima išgauti daugiau kaip 3 mln. kubinių metrų gėlo geriamojo vandens“, - teigiama Geologijos tarnybos pranešime.

1995 metais sukurtoje geotopų (moksliniu ir pažintiniu požiūriu svarbių geologinių, geomorfologinių, hidrogeologinių objektų) bazėje sukaupta informacijos apie daugiau nei 500 išskirtinių gamtos objektų, iš jų 86 yra šaltiniai.

Šaltiniais arba versmėmis vadinamos gruntinio vandens ištakos upių, ežerų slėnių šlaituose ar artezinio vandens ištakos paviršiniuose vandens telkiniuose ir jų slėnių šlaituose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų