Grupės „Vairas“ lyderis nugrimzdo į komą

Legendinės grupės „Vairas“ lyderio Edmondo Čivinsko būklė išlieka sunki. Kauno klinikų Intensyviosios terapijos skyriuje gulintis dainininkas trečiadienį paniro į komą.

49-erių E.Čivinskas kovoja su pavojinga liga - hepatitu B. Dainininkui prijungti ir plaučių ventiliavimo, ir inkstų funkciją atliekantys aparatai.

E.Čivinsko bendražygiai, kolegos muzikantai kitos savaitės pradžioje Klaipėdoje, Šiauliuose, Mažeikiuose ir Kaune rengia paramos koncertus, per kuriuos surinkti pinigai bus skirti muzikantui gydyti.

Apie Hepatitą B:

Hepatitas B - tai lėtinė kepenų liga (trunkanti 6 mėnesius ir daugiau), sukelta hepatito B viruso (HBV). Liga paprastai prasideda nuo ūminio hepatito B ir pereina į lėtinį.

Hepatitą B sukelia virusas HBV (hepatito B virusas). Tai labai dažna liga - apie 5 proc. gyventojų yra lėtiniai infekcijos nešiotojai. Liga galima užsikrėsti kontaktuojant su užsikrėtusiojo organizmo skysčiais: lytinių santykių metu, intraveniškai vartojant narkotikus, buitinio kontakto metu (įsidūrus, įsipjovus), kraujo perpylimo metu. Didelė rizika - medicinos darbuotojams.

Dažnai lėtinis B hepatitas yra besimptomis. Jei liga įgyta kūdikystėje, ar yra įsisenėjusi, ligonis gali net nežinoti kada liga prasidėjo. Kai liga pasireiškia kliniškai, simptomai yra nespecifiniai, juos sunku atskirti nuo kitų ligų. Dažniausi simptomai yra: bendras silpnumas, galvos skausmas, nuovargis ir nemiga, padidėjęs prakaitavimas, nervingumas.

Kartais sutrinka virškinimas - kartumas burnoje, apetito stoka, pykinimas, sunkumas pilvo viršuje, dešiniojo šono skausmas. Kamuoja ir šiek tiek padidėjusi temperatūra (apie 37oC), kartais - odos niežulys, sąnarių, raumenų skausmas. Vėliau galimi širdies, kraujagyslių, inkstų, kasos, odos ar net kraujo pažeidimai.

Ligai progresuojant, hepatitas sukelia kepenų cirozę ir net kepenų vėžį ar nepakankamumą. Liga yra labai sunkiai gydoma, ir dažniausiai virusas nešiojamas visą gyvenimą.


Šiame straipsnyje: Vairasedmondas čivinskas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių