Pereiti į pagrindinį turinį

Izraelis tebepuoselėja planus atidaryti ambasadą Vilniuje

2010-07-08 12:00
Izraelis tebepuoselėja planus atidaryti ambasadą Vilniuje
Izraelis tebepuoselėja planus atidaryti ambasadą Vilniuje / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Izraelis tikisi per artimiausius kelerius metus Lietuvoje atidaryti savo ambasadą. Kol kas šiuos seniai puoselėjamus planus įgyvendinti trukdo finansų krizė.

Paskirtas garbės konsulas

Trečiadienį Vilniuje su pirmuoju oficialiu vizitu apsilankęs Izraelio užsienio reikalų ministras Avigdoras Libermanas pareiškė, kad jo šalis suinteresuota Lietuvoje atidaryti savo diplomatinę atstovybę. „Mes tikrai galvojame, kad reikėtų čia atidaryti ambasadą, tik kol kas negalime pažadėti laikotarpio, per kurį tai galėtų būti įgyvendinta“, - po susitikimo su Lietuvos užsienio reikalų ministru Audroniumi Ažubaliu sakė A.Libermanas.

„Mums šiuos planus trukdo įgyvendinti tai, kad dabar mes, kaip ir dauguma valstybių, žiūrime, kaip sumažinti biudžeto išlaidas“, - pridūrė Izraelio ministras, paaiškindamas, kodėl kol kas nėra galimybės nustatyti aiškią datą, kada Lietuvoje galėtų atsirasti jo šalies ambasada.

A.Ažubalis savo ruožtu pareiškė tikįs, kad per jo kadenciją Lietuvos užsienio reikalų ministro poste tokia ambasada atsiras. „Kol kas įteiktas tik pranešimas apie Izraelio garbės konsulo Vilniuje paskyrimą. Juo tapo ponas Vladas Bumelis. Tai pirmasis žingsnis, įsteigiant Lietuvoje ambasadą“, - sakė jis.

Biotechnologas ir verslininkas V.Bumelis tik šiomis dienomis paskirtas Izraelio garbės konsulu Lietuvos sostinėje.

Izraelis jau prieš kelerius metus paskelbė planuojąs Vilniuje atidaryti savo ambsadą, tačiau iki šiol šių pažadų neįvykdė. Izraelio diplomatinius interesus Lietuvoje atstovauja ambasada Rygoje. Lietuva turi savo ambasadą Tel Avive.

Apie kompensacijas atsakė diplomatiškai

A.Liberamanas susitikimų su aukštais Lietuvos pareigūnais metu aptarė, kaip mūsų šalyje sprendžiamos žydų turto grąžinimo arba kompensavimo už jį problemos. Tačiau bendraudamas su žurnalistais Izraelio ministras labai diplomatiškai atsakė į klausimus apie tai. „Mes turime kai kurių komplikuotų klausimų. Bet mes turime reikalą su valstybe ir Vyriausybe, kuria pasitikime. Todėl galime rasti supratimą visais klausimais, įskaitant ir problematiškiausius. Anksčiau ar vėliau išspręsime ir su žydų turtu susijusius klausimus. Analogiškų problemų sprendimo praktika egzistuoja ne tik su Lietuva, bet ir su kitomis valstybėmis, įskaitant ir Europos Sąjungos šalimis. Todėl esu tikras, kad tai išspręsime“, - kalbėjo A.Libermanas.

A.Ažubalis priminė, kad birželio mėnesį Vyriausybė pakoregavo anksčiau parengtą ir su Izraelio atstovais iš esmės suderintą įstatymo projektą dėl kompensacijų už žydų turtą. Juo numatyta, kad per dešimt metų žydų organizacijoms bus išmokėta apie 130 milijonų litų kompensacijų. Tam tikras turtas galės būti grąžintas natūra. „Tikiuosi, rudenį šis įstatymas bus priimtas Seime“, - sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras.

A.Libermanas taip pat pranešė su visomis suinteresuotomis pusėmis aptaręs, kaip Izraelis galėtų padėti atkuriant žydų paveldą Lietuvoje.

Nori daugiau turistų

A.Ažubalis pareiškė tikįs, kad pavyks suinteresuoti kuo daugiau turistų iš Izraelio apsilankyti Lietuvoje. „Kalbėjome, kaip padaryti, kad vietoje 4 tūkstančių turistų iš Izraelio Lietuvoje kasmet apsilankytų 20, 25, 50 tūkstančių. Izraelio gyventojai yra vieni labiausiai keliaujančių pasaulyje. Ir jie čia, Lietuvoje, tikrai pamatytų daugiau nei kokiuose nors Karibuose“, - teigė Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos vadovas.

Jo kolega vylėsi, kad taps intensyvesnis ir dvišalis ekonominis bendradarbiavimas, kuris kol kas nėra toks didelis, kaip norėtųsi.

A.Liberamanas pakartojo savo atstovaujamos valstybės poziciją, kad negalima lyginti nacių ir komunistų nusikaltimų: „Oficiali mūsų pozicija, kad mes negalime lyginti ir nelyginame šių dalykų. Mes žinome daugybę tragedijų pasaulio istorijoje, bet mes su niekuo negalime palyginti holokausto. Tokio masto žudynių tiesiog nėra buvę istorijoje“.

Taip jis pakomentavo kai kuriose Rytų Europos valstybėse, įskaitant ir Lietuvą, priimtus įstatymus dėl komunistinių nusikaltimų prilyginimo nacistiniams.

Izraelio užsienio reikalų ministras taip pat pasmerkė Europoje galvas keliančius neonacius. „Tai ne Europos bendruomenės problema. Per holokaustą nužudyti žydai buvo ne tik žydai, bet ir savo šalių piliečiai. Todėl mūsų pilietinės vertybės šiandien turi būti tokios, kad tokie dalykai niekada nebepasikartotų“, - kalbėjo jis.

Stipriai saugomas

A.Liberamanas pranešė atvežęs Lietuvos premjerui Andriui Kubiliui savo šalies vyriausybės vadovo Benjamino Netanjahu laišką, kuriame yra kvietimas apsilankyti Izraelyje. Toks pat kvietimas įteiktas ir A.Ažubaliui.

Numatyti su trijų dienų vizitu į Lietuvą atvykusio Izraelio užsienio reikalų ministro susitikimai ne tik su A.Ažubaliu, bet ir su A.Kubiliumi, Seimo pirmininke Irena Degutiene, susisiekimo ministru Eligijumi Masiuliu, ūkio ministru Dainiumi Kreiviu, švietimo ir mokslo ministru Gintaru Steponavičiumi bei Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininku Emanueliu Zingeriu.

Izraelio pareigūnai paprastai yra stipriai saugomi savo vizitų į užsienį metu. A.Libermanas – ne išimtis. Jį lydi ne mažiau kaip keturi apsaugos pareigūnai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų