Kalėjimų departamente išplitusi brangių automobilių nuoma

Teisingumo ministro iniciatyva bus tiriama, ar Kalėjimų departamentas ir jam pavaldžios įstaigos, pirkdamos automobilių nuomos paslaugas, teisėtai ir ekonomiškai naudojo biudžeto lėšas.

Įtarimai dėl galimai nepagrįsto ir netaupaus automobilių nuomos paslaugų pirkimo kilo peržiūrėjus Kalėjimų departamento ir jam pavaldžių įstaigų turimo autoparko nuomos sutartis bei jose numatytas sąlygas.

Pavyzdžiui, vienos Kalėjimų departamentui pavaldžios įstaigos vadovas be Teisingumo ministerijos žinios nuomojasi metų senumo visureigį "Nissan Pathfinder". Pagal transporto nuomos sutartį per keturis metus už šio automobilio nuomą teks sumokėti daugiau nei siekia bendra jo rinkos kaina. Rinkoje naujas tokio automobilio modelis kainuoja apie 115 tūkst. litų, o už keturis metus nuomos įstaiga už jį yra įsipareigojusi sumokėti 150 tūkst. litų.

Šalia nuomai skirtų lėšų panaudojimo efektyvumo klausimo taip pat neaišku, kuo pagrįstas poreikis darbo funkcijų atlikimui pirkti gana brangaus visureigio, o ne ekonominės klasės automobilio nuomos paslaugas.

Tokia automobilių nuomos praktika yra paplitusi Kalėjimų sistemoje. Tokius pavyzdžius laikydamas mažų mažiausiai neūkiškais, teisingumo ministras  Remigijus Šimašius sudarė darbo grupę, kuri per mėnesį  turės pateikti išvadas dėl automobilių nuomos  paslaugų pirkimo pagrįstumo bei teisėtumo.

Iš Teisingumo ministerijos atstovų sudaryta darbo grupė peržiūrės visas Kalėjimų sistemos įstaigų turimų automobilių nuomos sutartis (viso jų – 44), kurios buvo sudarytos nuo 2004 m. Dalis jų pasirašytos jau R. Šimašiaus kadencijos metu, tačiau ministras apie tai nebuvo informuotas.

Kalėjimų departamentui prie Teisingumo ministerijos yra pavaldžios 24 įstaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių