Lenkų atstovai mitingo atšaukti neketina

Lietuvos ir Lenkijos tarpvalstybinė ekspertų darbo grupė, ieškanti sprendimų nesutarimuose dėl tautinių mažumų švietimo, Varšuvoje pirmadienio vakarą pasirašė bendrą pranešimą. Švietimo viceministras Vaidas Bacys sako, kad taip pripažinta pažanga siekiant sutarimo dėl švietimo įstatymo įgyvendinimo.

Lietuvos lenkų mažumų atstovai pažangą neigia ir nežada atšaukti šią savaitę planuojamų masinių protestų prie Seimo, praneša LTV naujienų tarnyba.

Lietuvos ir Lenkijos švietimo viceministrų vadovaujama darbo grupė po antro bendro posėdžio, kuris pirmadienį iki vėlumos vyko Varšuvoje, pasirašė bendrą pranešimą, kad per valstybinį lietuvių kalbos egzaminą visi abiturientai rašys rašinį, tačiau lietuviškų ir tautinių mažumų mokyklų auklėtiniai pereinamuoju laikotarpiu bus vertinami skirtingai.

Taip pat sutarta, kad per tris savaites iki kitos tarpvalstybinės komisijos posėdžio Lietuvos švietimo ministerija susitiks su Lietuvos lenkų mokyklų atstovais aptarti nuomonių skirtumus dėl egzamino turinio.

„Pasirašytas tam tikras susitarimas, pripažinta pažanga, sutarta dėl egzamino formos. Sutarta, kad tautinių mažumų mokyklų atstovai bus pakviesti į komitetą prie egzaminų centro, kuris vykdys tam tikrą egzaminų stebėseną, analizuos tuos duomenis“, – teigė švietimo ir mokslo viceministras Vaidas Bacys.

Nepaisant to, Lietuvos lenkų atstovai nežada atšaukti šią savaitę planuojamų masinių protestų prie Seimo. Vilniaus savivaldybė jau yra išdavusi leidimą mitinguoti daugiau kaip penkiems tūkstančiams žmonių. Tai pirmas leidimas tokiai didelei akcijai prie Seimo po 2009-ųjų sausio 16-osios riaušių.

„Nėra priežasties, kodėl jis turi būtų atšauktas. V. Bacys paskelbė, ką norėjo, bet reikia arčiau tiesos pakalbėti. Seimas turi priimti, ką mes pasiūlėme – pakeisti Švietimo įstatymą, atidėti kai kurių dalykų, kurie, mūsų nuomone, prieštarautų visoms normoms, įgyvendinimą“, – kalbėjo Lietuvos lenkų sąjungos prezidentas, parlamentaras Michalas Mackevičius.

„Tikrai ne tik mitinguose ir piketuose yra sprendžiami klausimai. Lietuvos pusei yra labai svarbu, kas laukia tų 900 vienuoliktokų, kurie pradėjo šiemet pagal naują programą mokytis lietuvių kalbos ir literatūros lenkų kalba dėstomose mokyklose ir manau, kad šitie vaikai laukia kiek įmanoma greitesnių atsakymų. Politikai, kurie bando jų likimą politizuoti, irgi turi prisiimti atsakomybę“, – sako V. Bacys.

Europarlamentarė Laima Andrikienė paskelbė gavusi Europos Komisijos pirmininko Jose Manuelio Barroso atsakymą į savo laišką, kuriame jis atkreipia dėmesį, kad nėra Europos Sąjungos teisės aktų, kurie nustatytų mažumų kalbų vartojimo taisykles mokyklose, todėl šie klausimai išlieka valstybių narių kompetencijoje.


Šiame straipsnyje: LenkaišvietimasLietuvapiketai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Tauragiškiai

Tauragiškiai portretas
Gerbiamieji 2011 m. rugsėjo 28 d. (trečiadienį) 14 val 30 min. Vilniaus apygardos administracinia me teisme Žygimantų g. 2, Vilniuje vyks teismo posėdis administracinėje byloje dėl Tauragės rajone įkurto -įsteigto fiktyvaus žemės ūkio kooperatyvo "ŽEMĖSA" ( fiktyvaus aferos būdu įkurto -įsteigto koop. STEIGĖJAS TAURAGĖS RAJONO MERO PATARĖJAS ARŪNAS BEIŠYS IR JO SĖBRAI) IŠ 62 kooperatyvo narių 25 parašai yra ne tų asmenų, kurių vardu jie surašyti, tai yra, parašai prašymuose yra suklastoti, tai nustatė LR Teisingumo ministerijos Lietuvos teismo ekspertizė o FNTT (Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba nustatė kad žemės ūkio kooperatyvas 'ŽEMĖSA" neteisėtai gavo pasisavino ketvirtį milijono lt. (250 000,-lt) LR Kaimo rėmimo fondo lėšų. Pagal Klaipėdos apygardos ir LR Aukščiausiojo teismų sprendimus ir LR Seimo kontrolierių išvadas ir Klaipėdos apygardos prokuratūros 2010 m kovo 20 d. nutartį Tauragės rajono mero patarėjas ARŪNAS BEIŠYS, Tauragės rajono meras Pranas Petrošius, vyriausybės atstovas Tauragės apskričiai Viktoras Kovšovas ir kiti jų valdžioje dirbantys nusikaltimų sėbrai susidoroja su jiems nepalankiais Piliečiais, šmeižia, žemina jų garbę ir orumą tesią nusikalstamą veiką negali užimti valdžios tarnyboje pareigų. Kviečiame visus ir NVO (Neviriausybinių organizacijų narius) dalyvauti teismo posėdyje ir apgintį VIEŠĄ INTERESĄ ! -------------------- -------------------- -------------------- --------------------

Kęstas

Kęstas portretas
Pasimokykime iš tautinių mažumų, kaip reikia ginti mūsų teises. Valdančiųjų universitetinė reforma verčia Lietuvą bedarbių teisininkų koncentracijos stovykla. Mūsų studentai tyli. Šaunuoliai, tautinių mažumų atstovai. Tokį tariamą šedevrą, šiandieninį Lietuvos tautinių mažumų švietimą reguliuojantį įstatymą, sunku sudarkyti. Juk jis suvienodina žinių patikrinimą, nesuvienodinus mokymosi programų. Kadangi studijų kaina pernelyg didelė, palyginus su Lietuvos gyvenimo lygiu, vyksta žiauri konkurencija dėl nemokamų vietų aukštosiose mokyklose. Tai reiškia, kad tautinėms mažumoms tyčia trukdoma įsigyti aukštąjį išsilavinimą. O fašistams tarp lietuvių tik tiek pasakysiu: Tomaševskis gina diskriminuojamas mažumas. O jūs keliate nesantaiką valstybėje, darote ją lengva Rusijos auka, kaip Smetonos režimas padarė prieš karą. Gėdykitės. Politologas: D.Tusko vizitas peržengia diplomatijos ribas. O dabartinės Lietuvos valdžios elgesys peržengia padorumo ribas.Mažumų diskriminavimas yra aiškus įrodymas, kad šalyje nėra demokratijos. Nenuostabu, kad lietuviai masiškai palieka Lietuvą.

PASIŪLYMAS

PASIŪLYMAS portretas
NEGALIMA NAUDOTI POLICIJOS IR KT. JĖGOS STRUKTŪRŲ PRIEŠ STREIKUOJANČIUS, GERIAU JUOS ATIDUOKITE LIUOSUOJAMIEMS GAISRININKAMS PYKČIUI IŠLIETI IR... VANDENIUI PASKUTINĮ KARTĄ IŠLIETI ANT STREIKUOJANČIŲJŲ, LIŪDESIUI NUMALŠINTI... SĖKMĖS GAISRININKAI "APŠLAPINANT" TAUTŲ KIRŠINTOJUS, NELOJALIUS VALSTYBĖS PILIEČIUS...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių