Lietuva balsavo prieš Palestinos narystę UNESCO

Lietuva pirmadienį balsavo prieš Palestinos narystę UNESCO ir tapo viena iš vos 14 valstybių, pasisakiusių prieš valstybingumo siekiančios Palestinos priėmimą į šią Jungtinių Tautų struktūrą.

Už Palestinos priėmimą, kuriam labiausiai priešinosi JAV ir Izraelis, balsavo 107 šalys, o 52 susilaikė.

„Lietuva balsavo prieš. Buvo priimtas toks sprendimas Vilniuje“, - BNS sakė Lietuvos nuolatinės atstovybės prie UNESCO laikinoji reikalų patikėtinė Violeta Baltrušytė.

Ji sakė negalinti plačiau komentuoti Lietuvos pozicijos.

Kaip BNS sakė konferencijoje Paryžiuje dalyvaujanti Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos generalinė sekretorė Gintarė Tamašauskaitė, iš ES šalių už Palestinos narystę Jungtinių Tautų Švietimo, mokslo ir kultūros organizacijoje pasisakė 11 šalių, tiek pat susilaikė, o penkios buvo prieš. Be Lietuvos, prieš balsavo Čekija, Švedija, Vokietija ir Nyderlandai. Iš kitų įtakingų šalių prieš taip pat pasisakė JAV, Izraelis ir Australija.

Narystė UNESCO yra dalis palestiniečių kampanijos siekiant valstybingumo. Amerikiečiai teigia, kad tai netinkamas būdas, kliudantis siekti valstybingumo taikos derybose su Izraeliu.

Praeitą savaitę artėjant istoriniam balsavimui Lietuvos užsienio reikalų ministerija teigė derinanti savo poziciją šiuo klausimu su partneriais Europos Sąjungoje (ES).

„Lietuva labai glaudžiai derina savo poziciją šiuo klausimu su ES partnerėmis ir atidžiai seka ES vyriausiosios įgaliotinės užsienio reikalams ir saugumo politikai pastangas rasti visoms pusėms priimtiną sprendimą“, - BNS komentavo Užsienio reikalų ministerijos Spaudos ir viešųjų ryšių skyrius.

„Lietuva pripažįsta kiekvienos tautos teisę į valstybingumą ir nuosekliai pasisako už dviejų valstybių – Izraelio ir Palestinos, – taikiai gyvenančių viena šalia kitos, sukūrimą. Šiuo klausimu labai svarbu pasiekti vieningą ir subalansuotą ES poziciją“, - nurodoma komentare.

Palestiniečiai taip pat siekia narystės JT Generalinėje Asamblėjoje, tačiau tokį prašymą vetuoja Jungtinės Valstijos. Dėl narystės UNESCO amerikiečiai veto teisės neturėjo.

.


Šiame straipsnyje: PalestinaUNESCO

NAUJAUSI KOMENTARAI

idomu

idomu portretas
Ir kas cia toks balsuotojas is LT puses buvo? Ko neparasote kieno cia sprendimas.

saulens

saulens portretas
ar senai Swedai mus pardave rusams,gal pamirsot gal primint kaip laukem pripazinimo savo nepriklausomybes,tai dabar zydukams parduodam ju okupuota palestina.

ROM

ROM portretas
Toliau vizginam uodegą prieš amerikonus ir žydus ? 107 šalys nusispjovė į žydų grasinimus ir nepakluso JAV diktatui ... "„Lietuva pripažįsta kiekvienos tautos teisę į valstybingumą" - MATOSI , kaip pripažįsta .
VISI KOMENTARAI 42

Galerijos

Daugiau straipsnių