Mažėja pažeidimų grožio paslaugas teikiančiose įmonėse

Grožio, sveikatinimo, švaros, apgyvendinimo paslaugas teikiančiose įmonėse mažėja teisės aktų pažeidimų. Tai rodo šalies Visuomenės sveikatos centrų atlikti patikrinimai. Specialistų nuomone, ši tendencija liudija, kad paslaugų teikėjai yra informuoti apie teisės aktų reikalavimus, stengiasi juos įgyvendinti, rūpinasi paslaugų sauga ir kokybe.


2012 m. duomenimis, Lietuvoje veikė beveik 10 tūstančių kirpyklų, kosmetikos, tatuiruočių kabinetų, grožio salonų, soliariumų, baseinų, skalbyklų, pirčių, saunų, sporto klubų ir viešbučių.  Šalies visuomenės sveikatos centrai patikrino beveik 40 proc. šių objektų, atliko 4545 patikrinimus. Daugiau kaip 27 proc. tirtų įmonių rasta teisės aktų pažeidimų. Palyginimui:  2011 m.   pažeidimai sudarė 29 proc., o 2010 m. - 31 proc, rašoma Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime.


Daugiausia pažeidimų randama baseinuose, apgyvendinimo paslaugas teikiančiose įmonėse, skalbyklose ir soliariumuose. Vis dar neužtikrinama tinkama patalpų ir įrangos priežiūra,  dirbama be leidimo-higienos paso, laboratorinių tyrimų rezultatai neatitinka teisės aktų reikalavimų.  Lyginant su 2011 m., užfiksuota daugiau atveju, kai netinkamai dezinfekuojami ar sterilizuojami įrankiai, po kelis kartus naudojami vienkartiniai įrankiai.
Visuomenės sveikatos centrai praėjusiais metais atliko ir 749 pakartotinius patikrinimus. Nustatyta, kad 640 įmonių buvusius pažeidimus pašalino. Visuomenės sveikatos saugos kontrolės pareigūnų nurodymų nepaisė ar nepilnai juos įvykdė 14,6 proc. pakartotinai tirtų įmonių.


Už nustatytus teisės aktų pažeidimus skirtos 574 administracinės nuobaudos. Iš jų - 4 įspėjimai, 570 baudų.
2012 m. gautas 91 piliečio skundas dėl kirpyklų, kosmetikos, tatuiruočių kabinetų, grožio salonų, soliariumų, baseinų, skalbyklų, pirčių, saunų, sporto klubų, apgyvendinimo paslaugų. Ištyrus paaiškėjo 66  (72 proc.)  visų skundų buvo pagrįsti. Dažniausiai žmonės skundėsi dėl netinkamos patalpų ir įrangos bei įrankių priežiūros, blogai įrengtų patalpų. Daugiausiai vartotojų pretenzijų teko kirpykloms, kosmetikos kabinetams, grožio salonams. Taip pat gauti 5 piliečių skundai dėl paslaugų, galimai padariusių žalą vartotojo sveikatai. Ištyrus skundus paaiškėjo, kad 2 iš jų pagrįsti. Paslaugų teikėjams pritaikytos administracinės poveikio priemonės.


Šiame straipsnyje: grožio salonaigrožis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių