Pereiti į pagrindinį turinį

Napoleono žygį pakartoti ketinantis olandas ieško paramos Lietuvoje

2011-08-24 15:24
Napoleono žygį pakartoti ketinantis olandas ieško paramos Lietuvoje
Napoleono žygį pakartoti ketinantis olandas ieško paramos Lietuvoje / Scanpix nuotr.

Trijose merijose apsilankęs Nyderlandų pilietis paprašė paramos savo organizuojamai "napoleoniškai" kelionei, kurios maršrutas nusidrieks ir per Lietuvą.

Kaip rašo "Lietuvos žinios", olandas Joostas van Hovellas tot Westervlieras kitų metų pavasarį kartu su trimis bendraminčiais žada pakartoti 1812-aisiais vykusią imperatoriaus Napoleono Bonaparto kelionę iš Rusijos į Prancūziją. Tuomet Napoleonas, sprukdamas nuo Rusijos kariuomenės, per 13 dienų arkliais traukiama karieta nuvažiavo 2 tūkst. kilometrų. Būsimas olando žygio maršrutas drieksis per tas pačias vietoves ir sieks Vilnių, Kauną, Marijampolę.

Toks sumanymas olandui kilo prieš kelerius metus. Jį paskatino Napoleono ištikimo bendrakeleivio generolo Armand'o de Caulaincourt'o rašytas dienoraštis. Jame detaliai aprašyta, kaip Napoleonas kartu su keletu jam ištikimų bendražygių apsisprendė palikti nuo rusų bėgančią beveik sutriuškintą savo kariuomenę 1812 metų gruodį, kuriomis vietovėmis keliavo, kur apsistodavo, kaip imperatorių sutikdavo vietos gyventojai.

"Keliaudami arkliais kinkyta karieta norime patikslinti dienoraštyje pateikiamus faktus", - teigė žygio organizatorius, susitikęs su marijampoliečiais.

Per kelionę ne tik bus bandoma atkartoti Napoleono bėgimo į Prancūziją maršrutą, bet ir jį iš naujo aprašyti, palyginant, kaip Europos šalys atrodė prieš 200 metų ir kaip atrodo dabar. Taip pat bus sukurtas dokumentinis filmas apie kelionę, plačiau pristatant aplankytas vietoves.

Sumanymo iniciatorius jau susitiko su Vilniaus, Kauno, Marijampolės merijų darbuotojais, galinčiais jam padėti organizuojant sudėtingą kelionę. Kauno regiono turizmo informacinio centro direktorius Sigitas Sidaravičius dienraščiui pasakojo siūlęs olandams atvykimą į Kauną arklių traukiama karieta priderinti prie miesto šventės.

"Keliautojai kol kas tikslios savo kelionės datos dar nėra nustatę", - sakė S.Sidaravičius.
Anot jo, Kaunas kitais metais ir pats žada paminėti Napoleono žygio į Rusiją 200 metų jubiliejų. Dabar kaip tik yra svarstomos idėjos ir kuriami planai, tariamasi su karo istorikais.
Vilniaus mero patarėja Rasa Razgaitienė teigė, kad su kelionei besiruošiančiais olandais dar nėra galutinai suderinta, kokie renginiai tuo metu vyks sostinėje. Tačiau neabejoja, kad tokių tikrai būsią. Juolab kad iki kitų metų gegužės dar yra nemažai laiko.

Kaip karieta keliaujančius olandus sutiks marijampoliečiai, kol kas taip pat diskutuojama. Tačiau tikimasi, kad kelionė žirgais neliks be Marijampolės gyventojų dėmesio. Mat būtent Marijampolėje Napoleonas nusprendė pasirinkti kitą kelionės į Prancūziją maršrutą, nei buvo planuota.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų