NATO atstovas: Baltijos šalių gynimo planas nuo Rusijos yra ir bus

NATO informacijos biuro Maskvoje vadovas Robertas Pszczelis nemato nieko smerktina, kad Aljansas turi planų Baltijos šalims ir Lenkijai ginti.

"Gynybos planų įvairiems atvejams visiems NATO nariams buvo, yra ir bus, nes NATO yra kolektyvinės gynybos organizacija", - sakė jis spaudos konferencijoje Maskvoje pirmadienį.

Pasak R. Pszczelio, jeigu NATO neturėtų planų ginti savo sąjungininkus, tai būtų "keista organizacija".

Aljanso informacijos biuro Maskvoje vadovas pareiškė įsitikinimą, kad Rusija taip pat turi tokių savo regionų gynimo planų.

Taip R. Pszczelis komentavo neseniai paskelbus pranešimus tinklalapyje "WikiLeaks", kuriuose buvo kalbama apie NATO planus ginti Baltijos šalis ir Lenkiją nuo Rusijos karinės grėsmė.

Drauge R. Pszczelis paragino sutelkti dėmesį ne į tai, kad yra tokie NATO planai, o į susitarimus, pasiektus per Rusijos ir NATO viršūnių susitikimą Lisabonoje, pagal kuriuos abi šalys daugiau nebelaiko viena kitos grėsme.

"Svarbiausias Lisabonos rezultatas toks, kad mes nelaikome vienas kito problema, mes turime kitų bendrų problemų", - pabrėžė jis.

"WikiLeaks" paviešinti Jungtinių Valstijų diplomatinio susirašinėjimo dokumentai apie Baltijos šalis parodė, kad NATO kariškiai 2010 metų sausį pritarė planui, pagal kurį Baltijos šalys sugrupuojamos su Lenkija naujoje regioninės gynybos schemoje kodiniu pavadinimu "Erelis sergėtojas" (Eagle Guardian).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių