Pereiti į pagrindinį turinį

Norima įvesti ir darželinukų "krepšelius"

2010-06-07 18:01
Norima įvesti ir darželinukų "krepšelius"
Norima įvesti ir darželinukų "krepšelius" / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Vyriausybė ketina siūlyti Seimui įvesti ikimokyklinio ugdymo krepšelius, kurie, anot švietimo ministro Gintaro Steponavičiaus, didintų darželių ir lopšelių pasirinkimą, prieinamumą bei pigintų šią paslaugą.

"Vyriausybės pasitarime iš principo pritarta ikimokyklinio ugdymo krepšelių įvedimui. Tikslai, kurie sietini su šia naujove - didesnis prieinamumas, nes daugiau nei 20 tūkst. tėvų prašymų (priimti vaikus į darželius - BNS) nėra patenkinama", - po Vyriausybės posėdžio pirmadienį žurnalistams aiškino projektą inicijuojančios Švietimo ir mokslo ministerijos vadovas Gintaras Steponavičius.

Metinį krepšelį sudarytų per 2700 litų už keturias valandas per dieną. Tam esą prireiktų papildomų 10 mln. litų, kurių ieškoma ir tarp ES paramos lėšų.

"Šiuo metu tie pinigai yra savivaldybėse. Tam, kad taikytume tokį krepšelio modelį, atitinkamai maždaug 230 mln. litų turėtų būti išimta iš savivaldybių savarankiškų asignavimų ir skiriama savivaldybėms kaip tikslinė dotacija kartu su moksleivio krepšelio lėšomis", - sakė ministras.

G.Steponavičiaus teigimu, krepšelis būtų labiausiai susijęs su auklėtojų atlyginimais: "Dalis ugdymo ir pastatų išlaikymas liktų savivaldybių rūpestis, lygiai taip pat kaip ir dalinis tėvų prisidėjimas kaip ir dabar, taip ir ateityje išliktų".

Jo teigimu, jei bus apsispręsta dėl papildomų lėšų skyrimo, krepšelio modelis būtų pradėtas taikyti nuo 2011 metų sausio 1 dienos.

Ministerijos skaičiavimais, per artimiausius 4-5 metus darželių prieinamumas nuo šiuo metu esančių 56 proc. turėtų išaugti 20-30 procentų. Anot G.Steponavičiaus, ikimokyklinės įstaigos būtų labiau prieinamos įvedant ne tik krepšelį, bet ir paprastinant įvairias procedūras, reikalingas "legalizuotis" nelegaliems ir steigtis naujiems privatiems darželiams.

"Paprastinant darželio veiklos ir steigimosi sąlygas, dalis šiuo metu nelegalių darželių legalizuotųsi (...), taip pat prognozuojame nevalstybinių ikimokyklinių įstaigų plėtrą tokį modelį įdiegus", - kalbėjo jis.

Pasak ministro, "tėvai už darželius per Lietuvą sumoka netoli 100 mln. litų", o įvedus krepšelius, ši paslauga "neabejotinai" atpigtų: "Tėvai, leidžiantys vaiką į šiuo atveju nedidelį nevalstybinį darželį, turėtų mokėti proporcingai ar gal net didesne dalimi mažesnį mokestį nei jis buvo iki šiol".

Ministras teigia, kad šiuo metu savivaldybėse gerokai skiriasi vieno vaiko ugdymo finansavimas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų