Norvegijos kariuomenės vadą pasitiko A.Pocius (atnaujinta)

Vasario 9 dieną  į Lietuvą dviejų dienų oficialaus vizito atvyko Norvegijos kariuomenės vadas generolas Haraldas Sunde.

Svečią pasitiko Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius.

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė susitikusi su H.Sunde dėkojo už Norvegijos paramą atkuriant Lietuvos kariuomenę. Susitikime kalbėta apie dvišalį bendradarbiavimą, saugumo situaciją regione, tarptautinę operaciją Afganistane.

„Norėtume, kad Šiaurės Europa būtų tas regionas, kuriame gyventi geriausia“, –  sakė ministrė.

Norvegijos kariuomenės vadas skyrė ypatingą dėmesį Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimui, nes mato didelę Šiaurės šalių bendradarbiavimo teikiamą naudą. Gen. H. Sunde teigimu, tarp Norvegijos ir Lietuvos užsimezgęs labai tamprus dvišalis ryšys, vyksta aktyvus dvišalis bendradarbiavimas gynybos srityje, o šalys yra lygiavertės partnerės ir operacijose, ir pratybose.

Pradėję bendradarbiauti gynybos srityje prieš 30-40 metų, šiauriečiai tik prieš kelis metus sugebėjo pereiti nuo ambicingų idėjų prie praktinio jų įgyvendinimo konkrečiuose projektuose. „Šiauriečiai gerai išmoko pamoką, kad tikroji išeitis yra tik daugiašalis bendradarbiavimas – partnerių paieškos ir pasitikėjimu pagrįstas investavimas į bendrus projektus, dalijantis ir kaštus, ir saugumą“, – kalbėjo Norvegijos kariuomenės vadas. Jo manymu, Šiaurės-Baltijos šalių bendradarbiavimo perspektyvas ypač sustiprina prisidėjimas prie Aljanso pajėgumų stiprinimo, visiškai atitikdamas regioninio požiūrio strategiją.

„Aš stipriai tikiu Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimu“,  –  sakė jis.

Susitikime buvo aptarta saugumo situacija regione, NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų (angl. ISAF) operacija Afganistane, kt. Šiaurės ir Baltijos šalys bendradarbiauja operacijoje Afganistane ir ieško galimybių vienyti pastangas po 2014 m. Norvegijos kariuomenės vadas teigė, kad jų specialiųjų operacijų pajėgos  ieško perspektyvų toliau sėkmingai plėtoti Šiaurės ir Baltijos šalių SOP bendradarbiavimą Afganistane iki 2014 m. ir po ISAF operacijos.

Gen. H.Sunde teigimu, „durys atviros“ dar glaudesniam bendradarbiavimui ir galimybėms vystyti bendrus pajėgumus.

Pasak R.Juknevičienės, šiuo metu Lietuvos vadovaujama provincijos atkūrimo grupė Afganistano Goro provincijoje koncentruojasi daugiau į afganistaniečių nacionalinės armijos mokymus. Norvegijos kariuomenės vadas taip pat pažymėjo, jog Norvegijoje daug diskutuojama apie tai, kaip Aljansas atrodys po operacijos Afganistane.

Be to, pokalbyje buvo paliesta ir energetinio saugumo tema. R.Juknevičienė teigė, kad dabartinei Lietuvos vyriausybei ypatingai svarbus energetinis saugumas, todėl imamasi visų priemonių siekiant energetinės nepriklausomybės.


Šiame straipsnyje: Harald SundeKAMArvydas Pocius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių