„Opus Dei“: įtarumą pakursto nežinojimas

Sektos baubą griauna dvasininkai ir religijotyrininkai – "Opus Dei" veikla 100 proc. sutampa su Katalikų bažnyčios tikėjimu.

Prisidėjo ir romanas

Įtrauks į liūną, išvilios pinigus, "išplaus smegenis" – išgirdus "Opus Dei" pavadinimą, tūlas tautietis šią katalikišką organizaciją tapatina su sekta. Nuogąstavimus tik dar labiau pakursto nepatiklus kaimynas, kuriam šios organizacijos veikla atrodo pernelyg įslaptinta ir keistai reglamentuota, todėl kelia įtarimų. Jei jie – tokie pat katalikai, kodėl meldžiasi ne amžius skaičiuojančiose mūsų šventovėse, nesilaikydami įprastos liturgijos, vyrai atskirai nuo moterų?

"Žmonės taip kalba ir rašo dėl nežinojimo, – įsitikinęs religijotyrininkas Andrius Navickas. – Prie šios organizacijos sąmokslo teorijos nemažai prisidėjo ir JAV rašytojo Dano Browno detektyvas "Da Vinčio kodas".

Jame, pasak religijotyrininko, kaip ir pagal romaną statytame filme, "Opus Dei" judėjimas įvardijamas kaip slapta veikianti musonų organizacija. Kodėl?
"Pradėkime nuo to, kad maždaug XX a. viduryje Katalikų bažnyčioje prasidėjo vadinamieji bažnytiniai judėjimai. Ne vienuolių, o pasauliečių", – istorijos puslapius mintimis vartė A.Navickas.

Taip esą atsirado jau minėta organizacija "Opus Dei", Fokoliarų judėjimas, bendruomenė "Tikėjimas ir šviesa". Su jais ir tokios iškilios asmenybės: šventasis Josemaria Escriva, Chiara Liubichas ir Jeanas Vanier'as. Dėl savo išskirtinumo šios organizacijos jau tada visuomenei kėlė daugybę klausimų. Didžiausią mįslę žmonėms užminė "Opus Dei", kuri pasak religijotyrininko, ypač gerbė savo privatumą.

"Jų principinė pozicija aiški: žmogaus tikėjimas turi sutapti su jo profesine veikla. Todėl šios organizacijos nariai niekur ir niekada nesiviešina, kad jai priklauso", – savo žiniomis dalijosi A.Navickas.

Ne kartą bendravęs su "Opus Dei" nariais, religijotyrininkas tikino nepastebėjęs, kad šie būtų kitokie, atvirkščiai gyrė bendruomenės atsidavimą ir pamaldumą.
"Opus Dei" – unikali organizacija, tiesiogiai pavaldi popiežiaus prelatūrai. Pasakyti ką nors blogo apie juos tikrai negaliu", – reziumavo religijotyrininkas.

Kritikuoja neišmanėlius

Praėjusių metų Sausio 13-ąją, dalyvavęs iškilmingame Seimo posėdyje, Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas, Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius pasmerkė dienraščio, kuriame buvo šmeižiama "Opus Dei" organizacija, autorius.

"Tai Katalikų bažnyčios institucija, tolygi bet kuriai vyskupijai. Apgailestaujame, kad dėl mums nežinomų tikslų neatsisakyta  bandymų suteršti jos reputaciją", – tąkart piktinosi dvasininkas. Savo pozicijos šiuo klausimu jis nepakeitė ir praėjus metams. Pasiteiravus, ką mano apie "Opus Dei" organizaciją, arkivyskupas negailėjo gerų žodžių pastarosios adresu.



"Katalikų bažnyčioje tai gerai žinoma, pozityviai užsirekomendavusi prelatūra. Tai žmonės, darantys tik gerus darbus", – kalbėjo S.Tamkevičius. Dievobaimingiems tautiečiams dar kartą pabrėžęs, kad jos veikla 100 proc. sutampa su Katalikų bažnyčios tikėjimu, neprieštarauja jos nuostatoms ir mokymams.

"Yra organizacijų, kurių tikslus sunku nuspėti, tačiau abejonių dėl daugybę metų dirbančios "Opus Dei" nėra", – pakartojo S.Tamkevičius.

Melstis pakanka koplyčios

Tapatinimai su sekta, paranojiškos baimės, iš piršto laužtos kalbos – visa tai, pasak dvasininko, eilinis tam tikros visuomenės dalies bandymas susidoroti su stipresne jėga, kaip kad buvo daroma su jėzuitais. "Manau, kad tokias kalbas skleidžia žmonės, esantys Bažnyčios opozicijoje", – svarstė arkivyskupas.

Tačiau kodėl šios organizacijos nariai meldžiasi ne bažnyčioje? "Opus Dei" specifika tokia, kad jai ir koplytėlės pakanka. Bažnyčia – didelis objektas, į kurį renkasi daug žmonių. Kai jų mažiau, tokių erdvių nereikia. Juk ir vyskupai turi savo privačias koplyčias, kur aukoja Mišias", – aiškino S.Tamkevičius.

Žinia, kad organizacijos nariai paskaitas apie tikėjimo tiesas, dvasinio gyvenimo raidą, o taip pat rekolekcijas veda atskirai vyrams ir moterims, arkivyskupo nė kiek nestebino.
"Tai yra normalu. Juolab jei jų klausytis ateina jaunimas, moksleiviai. Tokia praktika gana dažnai taikoma pasaulyje", – tikino S.Tamkevičius.


Šiame straipsnyje: Opus Dei

NAUJAUSI KOMENTARAI

bjb

bjb portretas
katalikai ir yra sekta

augis

augis portretas
o kodel nieko negirdeti kad ji yra prienama visiems mirtingiesiams? potokios reklamos si organizacija turetu smarkiai issiplesti, bet nemanau kad taip ir bus, nes ten eiliniu mirtinguju nieks nelaukia.

nu

nu portretas
Jūs taip giliai nekapstykit, išsiaiškinkit bent tikėjimo tiesas, o po to visa kita.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių