Ozono skylė pavojaus Lietuvos gyventojų sveikatai nesukėlė

Pastaruoju metu virš Lietuvos sumažėjusio ozono kiekis nesukėlė pavojaus žmonių sveikatai, skelbia Hidrometeorologijos tarnyba.

Anot tarnybos, gelbsti tai, kad dėl šiuo metų laiku mažėjančio Saulės aukščio ir trumpėjančios dienos sumažėjo į Žemę patenkančių gyvybei pavojingų ultravioletinių spindulių srautas.

„Dabar jau ruduo, saulės aukštis mažesnis, šiandien jau ir debesų skraistė apdengusi žemę. Žmonės ir apsirengę vaikšto, ir jau tuoj pradės su galvos apdangalais - tada ultravioletinė saulės spinduliuotė taip nekenkia. Laimė, kad suplonėjęs ozono sluoksnis rudenį yra“, - BNS pirmadienį sakė tarnybos vyresnioji meteorologė Violeta Bieliauskienė.

Spalio pradžioje paskelbta, kad virš Arkties susidarė maždaug 2 mln. kvadratinių kilometrų ploto ozono skylė - ozono kiekis virš Arkties regiono praėjusią savaitę buvo sumažėjęs iki 29 procentų. Tuo metu iki 19-22 proc. suplonėjusio ozono sluoksnis buvo apėmęs Skandinavijos pusiasalį, Baltijos jūros rajonus bei šiaurinę Rusijos dalį.

Kauno meteorologijos stoties duomenimis, praėjusią savaitę bendrasis ozono kiekis virš Lietuvos sudarė 243-258 Dobsono vienetus (DU). Ozono sluoksnis buvo 11-17 proc. plonesnis nei vidutinis daugiametis kiekis šiuo laikotarpiu, o ryškiausias jo suplonėjimas - iki 17 proc. - užfiksuotas praėjusį ketvirtadienį.

Tačiau, pasak meteorologės V.Bieliauskienės, per savaitgalį ši ozono skylė pasislinko į Rytus, ir ties Lietuva padėtis pagerėjo.
„Lietuvoje labai pasikeitė į gerąją pusę - pastorėjo. Vakar buvo 330 Dobsono vienetų - 13 proc. daugiau nei vidutiniai daugiamečiai dydžiai tos dienos, tik džiaugtis reikia. Turbūt panašiai laikysis, neturėtų labai storėti“, - pirmadienį teigė ji.

Pasaulinės meteorologijos organizacijos (WMO) duomenimis, bendrasis ozono kiekis Arkties regione nuo 2010 metų gruodžio iki 2011-ųjų balandžio mėnesio pradžios sumažėjo apie 40 procentų. Per visą stebėjimų laikotarpį tai didžiausias ozono sluoksnio praradimas. Dar prieš metus per tą patį periodą ozono sluoksnis sumažėjo 30 procentų. V.Bieliauskienė sako, kad kitąmet baiminamasi dar didesnio ozono plonėjimo.

Kitąmet kaip bus, nežinia. Jei jau prasidėjo šis procesas, bijoma, kad tai gali pakenkti žmonijai, nes Arktyje skylė yra arčiau žmonių gyvenamųjų vietovių nei Antarktidoje", - sakė meteorologė.

Anot mokslininkų, rekordinis ozono sluoksnio mažėjimas nėra netikėtas, mat tai lemia žema stratosferos temperatūra. Joje suaktyvėja ozono sluoksnį naikinantys cheminiai junginiai.

Atmosferoje yra užsilikę ozonui kenkiančių prieš daugiau nei du dešimtmečius gamybai naudotų chloro-floro angliavandenilių, kiek mažesnę įtaką jam daro šiuos chemikalus pakeitusios medžiagos.


Šiame straipsnyje: ozono sluoksnisatmosfera

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių