Pereiti į pagrindinį turinį

Panevėžio miesto įvaizdis – tušti gėlynai

Panevėžio miesto įvaizdis – tušti gėlynai
Panevėžio miesto įvaizdis – tušti gėlynai / A.Repšio nuotr.

Be želdinių prižiūrėtojų likusiai Panevėžio savivaldybei gali tekti prašyti gyventojų ne tik patiems nusipjauti žolę aplink daugiabučius, bet ir miestą apsodinti gėlėmis.

Iš biudžeto 700 tūkst. litų žaliesiems plotams tvarkyti numačiusi Savivaldybė pavasariui  artėjant į pabaigą vis dar nežino, kas šiemet ravės gėlynus, šienaus vejas ar genės medžius.

Sutartį dėl želdinių priežiūros netikėtai atsisakius pasirašyti dar pernai konkursą laimėjusiai bendrovei „Panevėžio želdynai“ bei antroje vietoje likusiai šiauliečių įmonei, Savivaldybė griebiasi šiaudo.

„Kad pritrauktume mažas įmones, skelbiame ne vieną bendrą konkursą, o tris – gėlynams prižiūrėti, medžiams, krūmams tvarkyti ir žolynams šienauti“, – „Sekundei“ teigė Savivaldybės Miesto ūkio skyriaus vedėjo pavaduotojas Vidas Darulis.

Pasak jo, įmonės bus pasirenkamos pagal pasiūlytą mažiausią kainą. V.Darulio teigimu, su pasiūlymu dalyvauti konkurse jau sutiko kelios Panevėžio įmonės, tarp jų – ir pačios Savivaldybės.

„Panevėžio gatvėms“ pasiūlėme prižiūrėti želdinius, „Panevėžio specialiam autotransportui“ – tvarkyti vejas. Bet Savivaldybei įstatymas neleidžia užsakyti savo įmonių paslaugų neskelbiant konkurso“, – aiškino valdininkas. 

Kol ieškoma želdinių tvarkytojų, dar bent mėnesį miesto žalieji plotai bus palikti likimo valiai – savaitę užtruks pats konkursas ir dar dviejų prireiks jo rezultatams apskųsti.
Konkursą laimėjusios įmonės miesto želdinius įsipareigotų tvarkyti iki sausio 1-osios.

Atsilyginti neskuba

Valdininkai nesiryžta prognozuoti, kaip atrodys Aukštaitijos sostinė, jei konkursas bus apskųstas ir sutartis dėl želdinių priežiūros nepasirašyta.

„Teks organizuoti dar vieną „Darom“ akciją – kviesim panevėžiečius atsinešti po gėlės žiedą ir dėliosime širdžių ornamentus. Situacija tikrai labai sudėtinga, kenčia ir miesto įvaizdis“, – pripažino Savivaldybės administracijos direktorė Kristina Vareikienė.

Gelbėti Panevėžio, kaip žaliojo miesto, įvaizdį, Savivaldybė pasiryžusi raginti ir verslo atstovus – žemės nuomos mokesčio lengvatomis pasinaudojusioms įmonėms mainais siūloma sutvarkyti gėlynus.

„Dar pernai su verslininkais buvo tariamasi, kaip palengvinti verslo sąlygas. Savivaldybė savo pažadą įvykdė – parengė atleidimo nuo žemės nuomos ir nekilnojamojo turto mokesčių tvarką. Tikimės, kad mokesčių lengvatų sulaukusios įmonės prisimins praėjusiais metais išsakytus savo siūlymus prisidėti prie miesto gražinimo ir padės apželdinti centrines miesto vietas“, – vylėsi K.Vareikienė.

Tokį administracijos direktorės siūlymą verslininkai vertina gana skeptiškai. Statybų bendrovės „Kriautė“ mainais už perpus Savivaldybės sumažintą žemės nuomos mokestį miesto gėlėmis apsodinti nesiruošia.

„Mes ir be miesto reikalų turime daug rūpesčių. Gėlėms sodinti veikia įvairios tarnybos, jos ir privalo tuo rūpintis“, – mano „Kriautės“ vadovas Zenonas Jansonas.

Ar apsiimtų mieste pasodinti gėlių, abejoja ir bendrovės „Aulaukis“ direktorius Ramūnas Šalkus. Savivaldybė šiai įmonei žemės nuomos mokestį sumažinusi 25 proc., tai yra 212 Lt.

„Mokesčio lengvata buvo skirta todėl, kad išlaikome darbo vietas, nors šiuo metu sunkiai verčiamės. Dirbdami savo darbą mes miestui ir valstybei daugiau naudos duosime, nei sodindami gėles“, – teigė R.Šalkus.

Laimėtoja dėjo į kojas

Valdininkų teigimu, miestas be želdinių prižiūrėtojų liko nuo kovo 8-osios, kai pasibaigus laikinajai sutarčiai su „Panevėžio želdynais“ įmonė pranešė naujos nebepasirašysianti.

Tokį sprendimą bendrovė motyvavo, kad dėl sunkios finansinės padėties jau po kelių mėnesių būtų nebepajėgi vykdyti įsipareigojimų, nors dar praėjusią vasarą „Panevėžio želdynai“ buvo pasiryžę sutartį su Savivaldybę pasirašyti net trejiems metams. Tuomet to padaryta nebuvo, nes mažiausią kainą pasiūliusi, bet želdinių priežiūros konkurso nelaimėjusi vilniečių bendrovė „City Service“ rezultatus apskundė teismui.

Kad pasibaigus teismų maratonui „Panevėžio želdynai“ atsisakys kelių šimtų tūkstančių litų vertės užsakymo, valdininkai tvirtina negalėję numatyti.

„Niekas negalėjo tikėtis, kad iki šiol sėkmingai dirbusi, konkursą laimėjusi įmonė staiga sugalvos atsisakyti užsakymo. Švelniai tariant, „Panevėžio želdynai“ negražiai pasielgė“, – piktinosi V.Darulis.

Valdininko teigimu, nuo kovo pradžios Panevėžyje želdiniai neprižiūrimi. Neva medžius geni tik energetikos įmonės savo aptarnaujamose zonose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų