Pereiti į pagrindinį turinį

Paveldosaugininkai rengia ieškinį dėl dvarui padarytos žalos

2011-09-08 12:22
Paveldosaugininkai rengia ieškinį dėl dvarui padarytos žalos
Paveldosaugininkai rengia ieškinį dėl dvarui padarytos žalos / Gino Gabašinsko (BFL) nuotr.

Paveldosaugininkai rengia ieškinį dėl Belvederio dvaro sodybai padarytos žalos atlyginimo.
Kultūros paveldo departamento (KPD) direktorės Dianos Varnaitės teigimu, ieškinys teismui turėtų būti perduotas artimiausiu metu. Jo vertė - apie 50 tūkst. litų.

Pasak D.Varnaitės, ši žala nustatyta pernai, kai paaiškėjo, jog Panemunės perlu vadinama vila išplėšta, suniokota.

Praėjusią savaitę Jurbarko rajone, kur stovi Belvederio dvaras, apsilankiusi KPD vadovė teigė, kad šiemet, palyginti su praėjusiais metais, padėtis nepablogėjo.

„Tam kartui užsandarintos angos, ne visur, bet patvarkyta lietaus nuvedimo sistema. Pasamdytas sargas, o tai jau didelis žingsnis, dvaro nebegali plėšti, kas panorėjęs“, - vardijo paveldosaugininkė.

„Pastato būklė stabilizuota, bet ji gali prastėti, jeigu toliau nieko nebus daroma“, - pabrėžė D.Varnaitė.

Ji teigė, kad lankantis dvaro sodyboje į akis krito prastėjanti koplyčios būklė. Ji anksčiau buvo restauruota, o dabar vėl pradeda nykti, nes trūksta paprasčiausios priežiūros.
„Juk nereikia milijonų lietvamzdžiams išvalyti nuo samanų“, - tvirtino paveldosaugininkė.
Ji teigė, kad šių metų sausį jau galvota pradėti šio kultūros objekto nusavinimo procedūrą, tačiau kol kas to atsisakyta, nes savininkai laikinai stabilizavo pastato būklę.
„Jeigu matysime ženklus, kad situacija blogėja, vėl svarstysime galimybę nusavinti dvarą“, - sakė D.Varnaitė.

Anot jos, nusikaltimas yra leisti griūti tokiam pastatui tokioje gražioje vietoje. KDP vadovės tvirtinimu, nors vila ir smarkiai apleista, dar nevėlu ją restauruoti. Tačiau ji teigė negirdėjusi, kad Belvederio savininkai rengtų projektą dvarui atgaivinti.

Belvederio dvaras stovi ant aukšto Nemuno kranto Jurbarko rajone, Seredžiaus seniūnijoje. Jis yra respublikinės reikšmės architektūrinė, urbanistinė vertybė.

XVIII-XIX amžiuje iškilusios didikų Burbų giminės atstovas Kauno gubernijos bajorų maršalka Kletas Burba pastatė puošnią itališko stiliaus rezidenciją. Kiek vėliau pastatyta oficina, ūkiniai pastatai. 1880-1881 metais rūmai buvo perstatyti.
1922-1925 metais dvaro rūmuose veikė žemės ūkio, pienininkystės mokykla, nuo 1944 metų - pienininkystės technikumas, o 1961 metais įsteigtas žemės ūkio technikumas.
2005 metų pabaigoje dvaras privatizuotas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų