Pradedamas didinti senatvės pensijos amžius

Nuo 2012 metų palaipsniui vėlinama senatvės pensijos amžiaus pradžia, kol 2026 metais moterys ir vyrai pensininkais taps sukakę 65 metus.

Nuo 2012 metų sausio 1 dienos įsigaliojo Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymo pataisos, kuriomis pradedamas palaipsniui didinti senatvės pensijos amžius.

Senatvės pensijos amžius kiekvienais kalendoriniais metais bus didinamas moterims pridedant po 4 mėnesius, vyrams – po 2 mėnesius per metus, kol 2026 metais pensijos amžius ir vyrams, ir moterims bus vienodas – 65 metai.

2012 m. senatvės pensijos amžius moterims bus 60 metų ir 4 mėnesiai, vyrams – 62 metai 8 mėnesiai. Didinant senatvės pensijos amžių, kiekvienais kalendoriniais metais senatvės pensija bus skiriama tik tiems asmenims, kurie tais kalendoriniais metais sukako tiems metams nustatytą senatvės pensijos amžių.

Daugelyje Europos Sąjungos (ES) valstybių pensinis amžius jau siekia 65 metus. Lietuvoje, kaip ir kitose ES valstybėse, įvertinus demografinę padėtį, kai socialinio draudimo įmokų mokėtojų mažėja, o išmokų gavėjų daugėja, imtasi pamažu vėlinti pensinį amžių. Taip ilgalaikėje perspektyvoje siekiama užtikrinti pensijų sistemos finansinį stabilumą bei visos socialinio draudimo sistemos balansą.

Remiantis ilgalaikėmis prognozėmis, jeigu nebūtų vėlinamas pensinis amžius, dėl demografinio spaudimo 2036 metais „Sodros“ pensijų biudžeto deficitas siektų apie 1,5 proc. BVP, o 2060 metais – beveik 3 proc. BVP.

Ekonominis senatvės pensijos amžiaus didinimo efektas pasireikš, tiek surenkant daugiau mokesčių iš ilgiau dirbančių asmenų, tiek sutaupant lėšas pavėlinus pensijų mokėjimą. Išankstiniais Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skaičiavimais, 2012 metrais bus sutaupyta apie 54 mln. litų, 2013 metais – apie 147 mln. litų.


Šiame straipsnyje: pensijapensininkai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Patikslinimas

Patikslinimas portretas
Nevisiškai tikslu - nesąžininga nutylėti fakto, kad pensinis amžius imtas tolinti jau nuo 55-erių. Nepriklausomybės priešaušryje, o ir jai išaušus daugybė dorų Lietuvos piliečių, būdami pačiame jėgų žydėjime, be papildomo atlygio dirbo po 16—18 valandų per dieną manydami, kad savo kraštui atiduoda gražiausius metus, o pailsės išėję į pensiją. Lūkesčiai liko lūkesčiais, o mes vis dar jauni — pensija vis tolsta ir tolsta... Su Naujaisiais! Ačiū už oresnį kelią į išankstinę — be iki šiol buvusio prievartinio 12 mėnesių klūpojimo prie DB slenksčio. Savo sotesnės ateities sąskaita, taupant Sodros ateities biudžetą..

Aš manau

Aš manau portretas
Nevykėlių valdžios vadovų prasimanymas,tai didinti senatvės pencijos amžių.Mes tais laikais dirbome ir pencijas užsidirbome savo sveikatos sąskaita,o mūsų valstybės neišmanėliai jas atėmė didindami amžių.Tik jų išrinktieji gali gauti po keles pencijas nežiūrint ar jas užsidirbo.Gėda.

ilgiau

ilgiau portretas
būsim jauni.......
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių