Pereiti į pagrindinį turinį

Pradedamas skelbti KGB agentų archyvinių bylų registracijos žurnalas

2012-10-31 13:25
Pradedamas skelbti KGB agentų archyvinių bylų registracijos žurnalas
Pradedamas skelbti KGB agentų archyvinių bylų registracijos žurnalas / Shutterstock nuotr.

Specialioje interneto svetainėje pradedamas skelbti KGB agentų archyvinių bylų registracijos žurnalas. Kaip praneša Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras, 1987 metais pradėtame pildyti žurnale pateikti duomenys apie 1669 agentus, informatorius ir kitus slaptuosius KGB bendradarbius, verbuotus įvairiais laikotarpiais nuo 1940 iki 1979 metų.

Nurodomi agento asmens duomenys, slapyvardis, verbavimo metai, asmenį verbavęs saugumo padalinys ir archyvinės bylos numeris.

Pasak pranešimo, nežinoma, kokiu principu ir kokiu tikslu sudarytas šis žurnalas. Atidžiau ištyrus papildomus archyvinius ir įvairius kitus šaltinius apie sąraše esančius asmenis, nustatyta, kad dalis užverbuotųjų nedirbo kaip agentai.

Manytina, kad jie sutiko bendradarbiauti tik norėdami ištrūkti iš čekistų nagų. Neatmestina tikimybė, kad kai kurie asmenys buvo įtraukti į sąrašą operatyviniais ar kompromitavimo tikslais.Kaip teigia Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos centras, sovietinis saugumas kartais, o ginkluotosios rezistencijos laikotarpiu netgi dažnai, sąmoningai skleisdavo informaciją apie žmogaus tariamą bendradarbiavimą su KGB.

Registracijos žurnalo duomenys svetainėja kgbveikla.lt bus viešinami dalimis, ne daugiau kaip po dvidešimt asmenų kas dvi savaites.

Pasak pranešimo, taip bus darpma todėl, nes sąrašas bus kruopščiai tiriamas siekiant nustatyti kiekvieno minimo žmogaus bendradarbiavimo aplinkybes ir konkrečią veiklą.

Siekiant kuo tiksliau ir išsamiau pateikti informaciją, šalia duomenų, pateiktų apie asmenį registracijos žurnale, bus pateikiami duomenys iš agento kortelės, taip pat duomenys iš kitų šaltinių.Nebus skelbiamos pavardės tų asmenų, kurie liustravosi, t.y. kurių tapatybės yra saugomos remiantis Lietuvos Respublikos asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, registracijos, prisipažinimo, įskaitos ir prisipažinusiųjų apsaugos įstatymu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų