Siūlymas įvesti privalomą tikybos mokymą prieštarauja Konstitucijai

Siūlymas įvesti privalomą tikybos mokymą prieštarauja Konstitucijai, teigia Seimo kanceliarijos Teisės departamentas.

Tokią išvadą Seimo teisininkai argumentuoja Konstitucijos straipsniu, kad valstybinės ir savivaldybių mokymo ir auklėjimo įstaigos yra pasaulietinės, jose tėvų pageidavimų mokoma tikybos.

Taip pat Seimo teisininkai pažymi, kad aiškindamas šias nuostatas, Konstitucinis Teismas 2000 metais konstatavo, jog „ši konstitucinė nuostata suponuoja reikalavimą, kad šios įstaigos turi būti tolerantiškos, atviros ir prieinamos visų tikybų žmonėms, taip pat netikintiems visuomenės nariams“.

„Atsižvelgiant į tai, kas išdėstyta, manome, kad siūlomas teisinis reglamentavimas, pagal kurį tikybos dalykas yra privalomas pradinio ir pagrindinio ugdymo programas vykdančiose mokyklose, prieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijai“, - išvadoje tvirtina Seimo kanceliarijos Teisės departamentas.

Seimo posėdžių sekretoriate Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos nariai įregistravo Švietimo įstatymo pataisą, kad „tikybos dalykas yra privalomas pradinio ir pagrindinio ugdymo programas vykdančiose mokyklose“.

Šiuo metu moksleiviams iki 14 metų dorinio ugdymo dalyką - tikybą arba etiką - parenka tėvai, o nuo 14 metų jie renkasi patys. Jei būtų priimtos lenkų siūlomos pataisos, teisė rinktis vieną iš privalomo dorinio ugdymo dalykų - tradicinės religinės bendruomenės ar bendrijos tikybą arba etiką - būtų galima tik nuo 14 metų.

Lietuvos Konstitucija teigia, kad „minties, tikėjimo ir sąžinės laisvė yra nevaržoma“, o „valstybinės ir savivaldybių mokymo ir auklėjimo įstaigos yra pasaulietinės“. Konstitucijoje teigiama, kad tėvai ir globėjai nevaržomi rūpinasi vaikų ir globotinių religiniu ir doroviniu auklėjimu pagal savo įsitikinimus, o tikybos mokoma tėvų pageidavimu.

„Niekas negali kito asmens versti nei būti verčiamas pasirinkti ar išpažinti kurią nors religiją arba tikėjimą“, - skelbia 26 Konstitucijos straipsnis.

LLRA siūlymą dėl privalomo tikybos mokymo kritiškai įvertino ir Lietuvos katalikų bažnyčios vyskupų konferencija. Jos pirmininkas, Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius reaguodamas į pataisas išplatino pranešimą, jog Lietuvos katalikų bažnyčia nepritaria, kad šalies mokyklose būtų įvestas privalomas tikybos mokymas.

Tuo metu LLRA teigia, kad siūlymas mokyklose įvesti privalomą tikybos mokymą Konstitucijai neprieštarauja. Lenkai taip pat tvirtina, kad nėra aišku, ar S.Tamkevičiaus išsakyta nuomonė sutampa su visos Lietuvos katalikų dvasininkijos nuomone.


Šiame straipsnyje: tikybamokyklosSeimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vaidas

Vaidas portretas
Bijau, kad po poros metų šios partijos pagrindinis veikėjas kėsinsis ir konstituciją pakeisti. Taip sakant sparnai auga. Tikiuosi iki to laiko eiliniai lenkai/rusai supras, kad šis veikėjas tik gadina jiems gyvenimą ir tai jis skatina tautinę neapykantą, dėl ko yra labai gaila.

blogai

blogai portretas
nuo mazens vaika reik vest i baznyciamokyt maldu,kad prieitu 1komunijos kaip grazu vaikams.mokykloj tikyba turi but destoma.as nemokiau vaiku rusu laikais labai gailiuosi.dabar noreciau kad eitu i baznycia melstusi bet velu.uzauge tegu daro ka noriu bet mazus reik mokyt tikejimo kiti vaikai uzaus

2ai

2ai portretas
tu nori kad vaikams nuo mažens meluotų , baugintų velniais ir kitom nesamonėm, o paskui pamatytum ,kad vaikas užaugo debilu pamaldžiu? Pati užaugink vaiką samoningu piliečiu
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių