„Žaliojoje savaitėje“ lietuviškas magnetas - skrabalai

Iš toli girdėti kaukšintis retas lietuvių liaudies instrumentas - skrabalai. Bene veiksmingiausia lankytojų viliojimo priemonė, kurią į Berlyno parodą „Žalioji savaitė“ atsivežė Lietuvos atstovai.

Kai tik skrabalų virtuozu pramintas Regimanas Šilinskas į rankas paimdavo medines lazdeles, Lietuvos paviljoną apspisdavo žiūrovai. Tuo metu gretimų stendų atstovams - norvegams, švedams, estams nelikdavo darbo, kai kurie iš jų netgi mėgino šokti. 

Muzika, šokiais, žaidimais ir kitokiomis veiksmo priemonėmis praeivių dėmesį parodoje stengiasi pritraukti ir kitos šalys, tačiau salė, kuriame įsikūrusi Lietuva ir kiti šiaurietiški kraštai, buvo gana santūri.

Skrabalų koncertų metu pagyvėdavo ir prekyba lietuviškais gaminiais. Nieko neperkantys praeiviai, krimsdavo papjaustytos duonos, sūrių, rūkytos dešros.

Tikslingai į Lietuvos stendą užsuka buvusių sovietinių respublikų atstovai bei Vokietijoje gyvenantys lietuviai. Trys svečiai iš Azerbaidžano penktadienį skanavo firminę baravykienę duonos kepalėlyje. Vienas iš jų jau buvo ragavęs šios sriubos viešėdamas Lietuvoje, tad atvedė ir draugus išmėginti šį netradiciškai pateikiamą patiekalą.

Specialiai į parodą Berlyne iš Latvijos antrus metus atvykstanti latvė Sarmeite pas lietuves žolininkes skubėjo įsigyti gydomųjų arbatų. Vokietijoje gyvenantys lietuviai prisipažino kasmet laukiantys „Žaliosios savaitės“, kad galėtų nusipirkti tikros juodos lietuviškos duonos.

Penktadienio pavakarę bemaž šimtas kviestinių svečių vaišinosi Lietuvos žemės ūkio ministro Kazimiero Starkevičiaus protokoliniame priėmime, apie valandą laiko Lietuvos stendas buvo apgultas žmonių. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių