Pereiti į pagrindinį turinį

Euro 2016 finale kausis galingos Prancūzijos ir Portugalijos kariaunos

2016-07-10 08:26
LRT

Sekmadienio vakare 80 tūkstančių sirgalių talpinančiame „Stade de France“ stadione dėl Europos futbolo čempionų taurės į kovą stos dukart turnyre nugalėjusi (1984 m., 2000 m.) šeimininkė Prancūzija ir vienintelį pasiektą finalą 2004 metais graikams pralaimėję portugalai. Beje, šiame stadione 1998 metais prancūzai tapo pasaulio čempionais.

Antoine`as Griezmannas ir Cristiano Ronaldo
Antoine`as Griezmannas ir Cristiano Ronaldo / Scanpix nuotr.

Prancūzijos puolimo mašina šio čempionato metu atrodo išties įspūdingai – rezultatyviausias turnyro žaidėjas Antoine`as Griezmannas jau 6 kartus nuginklavo varžovų vartininkus, o pusfinalyje dukart iš vartų tinklo kamuolį traukti privertė Vokietijos vartų sargą Manuelį Neuerį. Dar po tris įvarčius yra pridėję puolėjas Olivier Giroud ir saugas Dimitri Payet, o kartą pasižymėjo Paulis Pogba.

Portugalijos rinktinę į priekį veda po tris įvarčius pelnę ir pusfinalyje po kartą pasižymėję puolėjai Cristiano Ronaldo ir Nani (Portugalija įveikė Velsą 2:0). Po vieną įvartį yra pridėję puolėjas Ricardo Quaresma ir jaunasis saugas Renato Sanchesas.

Įdomu tai, kad nors iš viso prancūzai čempionate pelnė 5 įvarčiais daugiau nei portugalai – 13 kartų, tačiau daugiau smūgių vartų link turnyro metu atliko portugalai (112, prancūzai – 103). Tiesa, į vartų plotą abi komandos smūgiavo vienodai – 36 kartus, tačiau nuo prancūzų įvarčių varžovus triskart dažniau gelbėjo vartų konstrukcija – 6 smūgiai, kai tuo metu į varžovų vartų konstrukciją skriejo 2 portugalų smūgiai.

Finale teisėjaus anglas Markas Clattenburgas, kuris šiemet jau dirbo per Anglijos FA taurės ir Čempionų lygos finalus. Jis šiame čempionate teisėjavo trejose rungtynėse: Belgija – Italija, Čekija – Kroatija, Šveicarija – Lenkija.

Rungtynės vyks „Stade de France“ stadione, kuriame 1998 metais prancūzai tapo pasaulio čempionais – Zinedine`o Zidane`o vedami prancūzai Pasaulio futbolo čempionato finale 3:0 nugalėjo brazilus.

Prieš tai Prancūzija ir Portugalija susitiko 24 kartus: 18 kartų pergalę šventė prancūzai, 5 kartus – portugalai ir tik vienas susitikimas baigėsi lygiosiomis.

Šiame Europos futbolo čempionato finale įvyks pirmasis vienos iš komandų pralaimėjimas turnyre – A grupėje pirmą vietą užėmę Prancūzijos futbolininkai grupės etape 2:0 nugalėjo albanus ir 2:1 – rumunus bei nulinėmis lygiosiomis sužaidė su Šveicarijai atstovaujančiais futbolininkais. Šešioliktfinalyje jie nugalėjo airius, ketvirtfinalyje nepaliko šansų islandams (5:2), o pusfinalyje įveikė kokybišką futbolą demonstravusius vokiečius 2:0.

Portugalijos futbolininkams čempionatas nebuvo pats sėkmingiausias – po trejų lygiųjų F grupėje (1:1 su islandais, 0:0 su austrais, 3:3 su vengrais) jie užėmė trečią vietą grupėje ir į kitą etapą pateko tik dėl geresnio įvarčių santykio. Šešioliktfinalyje, jau baigiantis pridėtiniam laikui, portugalai privertė pasiduoti ambicingą Kroatijos komandą, ketvirtfinalyje po 11 metrų baudinių serijos laimėjo prieš Lenkijos ekipą, o pusfinalyje pasiekė pirmą pergalę turnyre per pagrindinį laiką – 2:0 įveikė Velso nacionalinę ekipą.

Rungtynes nuo 22 val. stebėkite per LRT TELEVIZIJĄ ir LRT.lt.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų