Pereiti į pagrindinį turinį

FIFA apgaudinėja pasaulį – futbolo čempionato grupės buvo žinomos iš anksto?

2013-12-09 10:47
SportIN
S.Blatteris ne pirmą kartą kaltinamas korumpuotumu.
S.Blatteris ne pirmą kartą kaltinamas korumpuotumu. / AFP nuotr.

Tūkstančiai sirgalių visame pasaulyje dalinasi socialinio tinklo „twitter“ paslaptingo vartotojo įrašais, kurie, likus daugiau nei 12 valandų iki ceremonijos, teisingai išpranašavo pasaulio futbolo čempionato burtus.

„2014-ųjų apgavystė Brazilijoje“ – taip pasivadinęs vartotojas buvo sukurtas likus dienai iki burtų traukimo Brazilijoje ceremonijos ir teisingai prognozavo, kad Italija bus ta Europos rinktinė, kuri burtų tvarka iš ketvirtojo krepšinio bus perkelta į antrąjį, o Argentina vienoje grupėje žais su Nigerija, Iranu ir Bosnija bei Hercegovina.

„Esame labai susirūpinę, kad mūsų sportu manipuliuoja tarptautinė organizacija, siekianti sau ekonominės naudos“, – ispanų kalba aiškino sensaciją internete susprogdinęs vartotojas.

„Tikrai nenorime sugadinti pasaulio futbolo čempionato intrigos ir euforijos. Kita vertus, jei korumpuota manipuliacija nesibaigs, būsime priversti jums atskleisti ir pasaulio čempionato Brazilijoje nugalėtoją, kurį jau išsirinko Blatteris (FIFA prezidentas, – SportIN.lt) ir jo kompanija Šveicarijoje“, – kaltinimais švaistėsi nežinomas internautas.

Niekas į jį nekreipė dėmesio, kol nepaaiškėjo, kad jis buvo teisus. Italija tikrai buvo perkelta į 2 krepšelį (tikimybė – 1 iš 9), o Argentina tikrai žais vienoje grupėje su Nigerija, Iranu ir Bosnija bei Hercegovina (tikimybė – daugiau nei 1 iš 500), rašo eurosport.com.

Negi FIFA iš tiesų sukčiauja? Negi pasaulio futbolo čempionatas yra tik surežisuotas spektaklis, o visas pasaulis – kvailinamas?

Sąmokslo teorijos apie burtų traukimo ceremonijas sklando ne pirmus metus ir ne tik futbole. Spėliojama, kad kamuoliukai gali būti skirtingos temperatūros ar vibruoti, taip pasufleruodami, kurį „teisingą“ variantą reikia pasirinkti.

Tačiau tai reikštų, kad tokios futbolo legendos ir viso pasaulio autoritetai kaip Geoffas Hurstas, Zinedine‘as Zidane‘as ir Lotharas Matthaeusas taip pat yra šios aferos dalyviai. Sutikite, kad tuo patikėti – tikrai sunku.

O gal tikrasis sukčius yra skandalą sukėlęs internautas? Tačiau kaip jis galėjo atspėti tai, ką prognozavo?

Paslaptingo „twitter“ vartotojo žiniomis susirūpinę programuotojai iškėlė keletą teorijų, kaip teisingai išpranašauti burtų rezultatus. Vienas iš variantų – pakeisti žinutės laiką, tačiau tai daro pats „twitter“, o jo „nulaužti“ kol kas nebuvo pavykę niekam pasaulyje.

Kitas būdas – ištrinti neteisingas žinutes. Paslaptingas vartotojas galėjo neviešinti savo profilio (kad kiti jo nematytų), prirašyti daugybę skirtingų variantų, o sužinojęs tiesą, ištrinti neteisingas žinutes ir paviešinti save tik su teisingais atsakymais. Visgi, tokiu būdu, įmanoma prirašyti iki šimto žinučių, o tam, kad būtum teisus, kaip paslaptingasis vartotojas, reikia beveik 5000.

Negi vis dėlto sukčiauja FIFA? Jei įdėmiau pažiūrėsime į burtų rezultatus, juose – daug atsitiktinimų, sėkmingų FIFA‘i. Pirmiausia, šeimininkė Brazililija ir Ispanija nesusitiks iki pat finalo (jei abi laimės savo grupes). Antra, jei viskas vyks taip, kaip prognozuojama, čempionato pusfinaliai bus neįtikėtinai įdomūs – Brazilija prieš Vokietiją, o Ispanija prieš Argentiną. Įsivaizduokite kokie bus televizijų transliacijų reitingai!

Be to, burtai šiemet sudarė net tris „mirtininkų“ grupes, vietoje įprastos vienos (tai taip pat labai palanku aukštiems transliacijų reitingams, nuo kurių tiesiogiai priklauso FIFA uždarbis), o FIFA prezidento Seppo Blatterio gimtoji Šveicarija ir UEFA prezidento Michelio Platini gimtoji Prancūzija buvo pasiųstos į dėkingą E grupę – kartu su Ekvadoru ir Hondūru.

„Ne viskas auksas, kas auksu žiba“, – skelbia lietuvių liaudies patarlė. Paslaptingas „twitter“ vartotojas pažėrė kaltinimų, kurie, jei teisingi, galėtų pražudyti viso pasaulio garbinamą sporto karalių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų